Gå til sidens hovedinnhold

Det utspiller seg en visuell elendighet i Bodø

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vet ikke om det er krav til helse, miljø og sikkerhet som gjør at flere av Bodøs eiendomsutviklere bokstavelig talt har tatt Bodøsangen på alvor.

For deg som ikke husker bysangen signert Bernt Lie, så starter den som følger:

«Farlig åpent la de byen ut imot sørvest, alt hvad vær der brast av skyen – rammet her som best!». Med andre ord – Bodø var en by som lå åpent og naken til for vær og vind. Det gjør den ikke lenger.

En forklaring kan vi finne i vers tre:

«Sten på sten vi bar og bygget skjerm mot storm og hav».

Det har byens bebyggende menn virkelig tatt som et strengt påbud fra Lie.

Vi er flere som mener Lie tenkte på molo og slike ting. Ikke at et NAV-bygg, Ramsalt eller Scandic-hotell skulle skjerme oss mot været.

Faktisk gjør jo flere av disse høyhusene det mer vindfullt på bakken når luften må presse seg mellom byggene, men vi bor jo i «Bodø i vinden» så det får vi vel leve med.

Verre er det at siktlinjene våre forsvinner. For flere år siden skrev jeg en kommentar hvor jeg sukket over at Hjertøøyene og Landegode var forsvunnet fra Torget i Bodø sentrum.

Og mimret om at det å kjøre Hålaoglandsgaten fra Aspmyra til sentrum var en liten reise i nordnorsk kystlandskap. I 2010 var den reisen redusert til en liten siktkorridor mellom et hotell og et bankbygg.

Da var også NAV-bygget godt i gang og stjal av den fabelaktige utsikten fra Bankgata. Det var ille det, men 10 år senere utspiller det seg nå en visuell elendighet for dem som går nedover den viktige gata.

For et hotell er i ferd med å reise seg – til delvis store protester, men uten nytte. Illustrasjonene som utbyggerne i Hundholmen Byutvikling la fram overbeviste politikerne om at dette var en god idé.

Nå som nyhotellet reiser seg så ser vi at det er en dårlig idé. Hotellet tar mye mer visuell plass, lys og utsikt, enn antatt.

Går du i Sjøgata blir det nesten klaustrofobisk i denne nye skyggenes gate. Dog, de som bor i Ramsalt og hotellet vil jo fortsatt kunne nyte utsikten.

Det er ikke dette jeg forbinder med å tilføre byen, nabolaget og hver enkelt noe ekstra som utbygger Hundholmen Byutvikling skriver på sine hjemmesider.

Eller «at det skapes byrom og arenaer rundt byggene hvor folk har lyst til å være». Vel, det gjenstår å se.

Samtidig – pluss i boken, Ramsalt og nyhotellet er med på å realisere en etterlengtet havnepromenade som nok vil bli en magnet.

mitt håp er at de kommunalt ansvarlige ikke har limt seg helt fast i planene i Molorota. Der skal det bygges stort i regi av Breivika Utvikling Bodø. Hadde de gått for MAD Arkitekter sitt herlige kanalalternativ, ville vi fått en ny bydel. Nå får vi et nytt boligfelt, og basert på års erfaring vet vi hva det betyr for siktlinjene.

Farlig åpent blir det i alle fall ikke.

Kommentarer til denne saken