Gå til sidens hovedinnhold

Det lukter råttent bak den flotte fasaden til Bodø

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bodø by står fram som et prakteksempel på bærekraftig utvikling i nord. Prosjekter initiert av kommunen løftes opp og fram både i nasjonal og internasjonal skala. Dette må vi være stolte av. Som fraflyttet bodøborger, og tidligere kommunalt ansatt, kjenner jeg ufortjent nok på en form for personlig eierskap til den utviklingen som foregår oppe i nord. I dialog med nye personer i Oslo, hvor de kjapt legger merke til nordlandsdialekta, er det med en viss vigør i stemmen og uforskammethet i toneleiet at jeg uttaler «Æ e fra Bodø, æ!».

Det å være nordlending handler om å våge å si ifra om noe man opplever som galt, selv når det man skal si ikke alltid er positivt for dem rundt oss.

Varsling har en stor verdi for samfunnet og arbeidsplassen, og varslingsregelverket skal tilrettelegge for at man kan si ifra og ytre seg kritisk uten å risikere noen form for straff eller negative konsekvenser. Regjeringen hadde i 2018 en utredning som heter ‘Varsling – verdier og vern’, og oppsummerer med at omsorg for varsleren minsker kostnadene, gjør det tryggere å varsle og bidrar til størst samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Målet må derfor være å etablere gode systemer og kulturer for varsling i virksomhetene.

Er det skapt god kultur for varsling i Bodø kommune?

Det at en gjeng ansatte på HR-kontoret i Bodø kommune, én dag etter at et forlik i en varslingssak er nådd, aktivt melder seg inn i en Facebook-gruppe forbeholdt varslere for å ta til motmæle mot en enkeltperson vitner om særdeles dårlig dømmekraft. Dette er på grensen til kommunalt maskepi, satt i organisert aksjon for å sverte varsleren og hennes legitimitet. Og det fra den avdelingen som er satt til å forvalte de menneskelige ressursene på en arbeidsplass. Det er nesten ikke til å tro.

Uavhengig av kommunedirektørens offisielle standpunkt på at de HR-ansatte har opptrådt som privatpersoner, er han fortsatt som kommunens øverste administrative sjef, ansvarlig for å sikre en trygg og god kultur for å varsle. Denne typen organisert nettrolling er dypt uetisk, og noe man heldigvis sjeldent kommer borti. En slik oppførsel bidrar til å skade kommunens rykte og ry, utsetter varsler for ytterligere press og oppmerksomhet, og er ikke i nærheten av det som kan defineres som god kultur.

Det er en trist dag hvor jeg ikke ville anbefalt mine tidligere kolleger i Bodø kommune om å varsle om kritikkverdige forhold. Men når jeg leser og hører om varslingskulturen i Bodø kommune må jeg ærlig innrømme at min nordnorske uforskammethet svinner hen, og vigøren i stemmen strupes.

Kommentarer til denne saken