Gå til sidens hovedinnhold

Det kommer kanskje som en overraskelse på enkelte, men man trenger altså ikke høyere utdanning for å lage barn

Artikkelen er over 1 år gammel

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Er det slik at staten tror at fiskere og bønder ikke formerer seg like mye som akademikere», spør stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV) retorisk. Det høres idiotisk ut, ikke sant? Men er like fullt et helt legitimt spørsmål. For staten tror åpenbart akkurat det.

Det var Lofot-Tidende som først omtalte den nokså avslørende saken om hvordan byråkrater og politikere ser på Distrikts-Norge. Innbyggerne i Vestvågøy har lavere utdanningsnivå enn landet for øvrig. Dermed mener staten at Vestvågøy ikke har like stort behov for barnehageplasser som kommuner med innbyggere med høyt utdanningsnivå, som for eksempel Bærum. Det svir økonomisk for kommunen i Lofoten, og for andre små distriktskommuner. Vestvågøy, der innbyggerne i snitt har lavt utdanningsnivå, blir trukket drøye tre millioner kroner i rammetilskudd på grunn av dette.

Utdanningskriteriet kom i 2011, da de øremerkede tilskuddene til barnehage ble innlemmet i rammetilskuddet til kommunene. De såkalt «objektive» kriteriene som ligger til grunn for beregningen av tilskudd, forklares med at etterspørselen etter barnehageplasser i Kommune-Norge henger sammen med utdanningsnivå. Dette fordi yrkesdeltakelsen er høyere hos kvinner med høy utdanning enn kvinner generelt, forklarer en økonomiprofessor tl NRK Nordland.

Dette utgangspunktet blir feil på så mange måter. For det første tas det for gitt at det bare er kvinner med lav utdanning som er hjemmeværende, og som derfor ikke trenger barnehageplass. Har ikke staten fått med seg at i 2020 kan også menn være dem som gjerne vil ut i jobb? For det andre: Hadde det vært flere arbeidsplasser med krav om formell kompetanse, hadde det bodd flere med høyere utdanning også i Vestvågøy. Ordningen overser totalt at det ikke er nødvendig med mastergrad for å jobbe i den svært lønnsomme fiskeindustrien eller i landbruket, i nærbutikken eller på eldresenteret, på bensinstasjonen eller i kommuneadministrasjonen, på skolekontoret eller i kafeen på rorbusenteret. De som har disse jobbene får også barn. Det kommer kanskje som en stor overraskelse for enkelte, men skal hjulene holdes i gang i alle de viktige funksjonene som utgjør en velfungerende kommune, så trengs det barnehageplasser, ikke eksamensbevis.

Mona Fagerås (SV) har stilt skriftlig spørsmål til kommunal- og arbeidsminister Nikolai Astrup om saken. Torsdag hadde hun ennå ikke fått svar. Høyres egen stortingsrepresentant, Jonny Finstad fra Vestvågøy, protesterer også mot ordningen, og ønsker oppvask i eget parti. At det ikke er regjeringens distriktspolitiske alibi, distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H), som må svare for denne diskriminerende og distriktsfiendtlige ordningen, er for så vidt talende.

Det hører med til historien at Vestvågøy har tilnærmet full barnehagedekning, bedre enn landsgjennomsnittet faktisk. Men kommunen taper altså millioner fordi noen på et kontor har funnet ut at det er akademisk utdanning som skal gjelde. Det er i grunn barnelærdom, men er åpenbart nødvendig å repetere: Man trenger ikke å bo i by og ha høyere utdanning for å lage barn.

Kommentarer til denne saken