Gå til sidens hovedinnhold

Det kan ennå gå mange uker før du får vite om du får den regjeringen du stemte for

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I kveld avgjøres alt; valget 2021 og hvem som skal styre Norge de neste fire årene. Alt tyder pr. nå på at det blir Jonas Gahr Støre og at de rødgrønne partiene snart kan sprette sjampagnen og startet festen.

Meningsmålingene har vist et solid rødgrønt flertall gjennom måneder. Spørsmålet har ikke vært hvorvidt Jonas Gahr Støre blir ny statsminister, men hvem han skal regjerer sammen med.

Nå har meningsmålinger tatt feil før, Brexit og Trumps seier er de to mest kjente eksemplene fra modern tid, men for å sitere kollega Frithjof Jacobsen i Dagens Næringsliv: tar de feil denne gang bør norske meningsmålingsbyråer finne seg noe annet å gjøre.

Eller er det så enkelt? Klokken ni slippes de første resultatene. Det kan du følge direkte på an.no, som følger opptellinga i Nordland hele kvelden og inn i natta.

Et rekordhøyt antall forhåndsstemmer i år gjør at et regjeringsskiftet antakelig blir klart allerede da. Men det fjerner på ingen måte spenningen.

Hele fire partier ligger på valgdagen på eller nær sperregrensen, og kommer alle fire over blir det for først gang i norsk politisk historie. Det kan også bidra til et mer splittet Storting enn på mange år.

Men det gjelder kun på rødgrønn side. For blir det mot alle odds likevel borgerlig seier er saken gitt; Høyre, KrF og Venstre fortsetter i regjering - med Frp som støttehjul.

Det er to hovedutfall på rødgrønn side; enten får Ap, Sp og SV flertall alene. Eller så må en rødgrønn regjering også sikre seg støtte fra enten Rødt, MDG eller begge.

Det første utfallet vil gjøre det klart enklest å danne en ny regjeringen, men ikke uproblematisk. Det andre utfallet vil gjøre de kommende dager og uker svært krevende for Ap og Jonas Gahr Støre.

Det er nemlig ingen tvil om at Støre blir landets statsminister dersom de rødgrønne vinner valget. Sp har riktignok lansert Trygve Slagsvold Vedum som sin kandidat, men siden har Sp stupt på målingene og ender nok klart under Ap i oppslutning.

I 2001 ga Høyre fra seg statsministerposten til KrFs Kjell Magne Bondevik, selv om Høyre var klart størst. Men det var i en helt annen situasjon; Bondevik hadde alt vært statsminister i fire år og Høyre var avhengig av å ha med seg de andre sentrumspartiene i regjering. Da ble dette et nødvendig kompromiss.

Situasjonen nå er en helt annen. At Ap vil gi fra seg statsministerposten i en flertallsregjering er utenkelig hvis de er klart størst, og en rødgrønn mindretallsregjering vil ikke søke støtte inn mot midten, men ut mot venstre.

Å da tro at SV eller Rødt heller vil ha en statsminister fra halvborgerlige Sp enn fra Ap er også utenkelig. Ja, selv MDG vil nok foretrekke Støre, ut fra deres syn på Sps klimapolitikk.

Senterpartiet har tradisjonelt være kjent som svært gode, politiske hestehandlere, men denne hesten er nok død ved ankomst.

Da gjenstår spørsmålet om hvem Støre skal danne regjering med. Han har ifølge seg seg selv kun én plan; Ap, Sp og SV. En slik regjering kan altså få flertall, meningsmålingen viser at det ligger helt i grenseland. I så fall blir Støres jobb enklere, men ikke enkel.

Sp har gjort det klart at de ikke vil ha med SV i regjering, og SV vil sende en eventuell regjeringserklæring ut på avstemning blant medlemmene.

Så selv om Støre lykkes med å overtale Sp ved å gi dem gjennomslag for sin politikk, kan SVs medlemmer velte en slik regjering dersom de synes Sp har fått for mye i forhandlingene.

Svaret kan da bli en mindretallsregjering av Ap og Sp, som er Sps ønskemål. Eller en ren Ap-regjering. Er regjeringen først i mindretall kan det være enklere for Støre å gå alene, enn først å måtte kompromisse med Sp innad i regjeringen og så med SV utenfor.

Får ikke Ap, Sp og SV flertall alene vil dette uansett måtte bli en mindretallsregjering. Det er ingen krise, det har egentlig vært normaltilstanden i norsk politikk siden 1980-tallet, inkluderte dagens regjering, som er avhengig av støtte fra Frp.

Men skjer dette blir situasjonen enda mer komplisert for Jonas Gahr Støre. Da nytter det ikke å overtale Sps ledelse og SVs medlemmer. Da må han overtale minst et annet parti også. I det minst til å støtte de statsbudsjetter hans regjering vil legge fram.

I realiteten handler det om Rødt og MDG. Begge er temmelig uspiselige for Ap, av ulike årsaker, og Ap er like uspiselige for dem.

Post festum betyr etter festen, og alle som har hatt en hjemme-alene-fest vet at det er da det virkelige arbeidet begynner.

Også etter denne politiske festen blir oppryddingen tøffere enn både forberedelsene og selv festen. Det åpner for fortsatt spenning for norske politikere , og for norske velgere.

Det kan derfor ennå gå mange uker før du får vite om du får den regjering du stemte for eller ikke. Nesten helt uavhengig av hvilket parti du stemte på.

Kommentarer til denne saken