Det er den tiden på året igjen. Julestemningen skal synges, spilles og ringes inn og turnerende artister ser sitt snitt i å gjøre et solid innhogg i folks julegavebudsjett, land og strand rundt.

Så også i Bodø.

Bare i Stormen Konserthus klarte jeg å telle 14 forskjellige aktører som skal rekke innom for å spre juleglede og stemning før høytiden ringes inn. I tillegg kommer det en lang rekke konserter på diverse andre arenaer.

Dyr fornøyelse

Felles for de fleste av disse: Det er blitt en nokså stivt priset affære å sikre seg sin dose førjulsstemning.

Det skal svært godt gjøres å finne billetter til under 400 kroner stykket.

Skal du se en nasjonal artist før jul, kan du først som sist konkludere med at du må svi av 500 kroner per snute.

Det er selvsagt flere og til dels forståelige årsaker til at prisen er som den er, men vi skal heller ikke skyve under en stol at mye av grunnen er de nokså knallharde kravene artistene stiller til konsertstedet.

Ei heller er det vel ingen grunn til å tvile på at artistenes bookingbyråer for lengst har forstått og lært seg å utnytte folks lyst til å få med seg disse tradisjonelle konsertene. For mange er det en helt essensiell del av denne tiden på året.

For å sikre seg navn som Kurt Nilsen, Hanne Krogh og Oslo Gospel Choir, må Stormen og andre rett og slett punge ut. Ellers tar de med seg hele førjulsstemningen og hopper videre til neste by på turnékartet.

Romslig økonomi

For en familie på fem, som har lyst til å få med seg én førjulskonsert, kan man altså regne med et innhogg på mellom 2000 og 2500 kroner i et presumptivt stramt førjulsbudsjett.

Da ender vi opp med den velfødde og relativt bemidlede middelklasse på setene når velkjente juletoner strømmer på.

Det er ingen menneskerett å få dra på konsert og oppleve julestemning. Men det er samtidig nokså trist at markedsmekanismene har fått oss dit at man må ha en nokså romslig økonomi for å kunne holde seg med en såpass koselig tradisjon som en julekonsert.

Jeg tror det er mange som vil gå rundt og kjenne på følelsen av at man veldig gjerne skulle hatt med sine små på konsert, men som må la det fare på grunn av de stive prisene.

Og da ender vi opp med en svært eksklusiv form for juleglede. En juleglede forbeholdt de bemidlede.