«Dette er jomfruelig mark for horehus», har den italiensk-amerikanske gangsteren Al «Scareface» Capone (1899–1947) uttalt. Fortsatt ser menn muligheten til å utnytte sårbare kvinner.

Krigen i Ukraina har jaget millioner på flukt, i hovedsak kvinner og barn. Mange av dem har kommet til Norge, og i første omgang plassert på flyktningmottak. Det vet menn å utnytte. Faren for at sårbare, fortvilte kvinner i et fremmed land plukkes opp av menneskehandlere med onde hensikter, er høyst reell.

Og det ikke bare mafiaen i USA på 1930-tallet som opptrer sånn. Det skjer her og nå. Kvinnelige ukrainske flyktninger i Kvinesdal må beskyttes mot innpåslitne menn som kommer langveisfra. Politiet skal nå patruljere på kvelds- og nattetid. – Det kommer mannfolk helt fra Østlandet som vil ha kontakt med damene her. De ønsker rett og slett å utnytte sårbare, traumatiserte mennesker. Det er skremmende, sier mottaksleder Liv Ellen Omdal. I løpet av de siste dagene er det innlosjert om lag 90 ukrainske flyktninger i Kvinesdal. Av disse er det rundt 60 kvinner, og mange barn. Nå slår mottaket – og bygda – ring rundt flyktningene, melder NTB.

Kvinner deltar ikke alltid direkte på slagmarken, men blir likevel brukt som våpen i krig. Det er et godt dokumentert fenomen; fra alle kriger, til alle tider og over hele verden. Mange plukkes opp og blir tvunget til prostitusjon. Andre voldtas av fienden, et våpen som brukes helt bevisst. Det kan ha store sosiale konsekvenser for både den enkelte som voldtas, en hel by eller til og med en hel nasjon. Etter andre verdenskrig gjennomførte sovjetiske soldater massevoldtekter i det senere Øst-Tyskland i en sånn skala at det skapte et traume i hele den østtyske nasjonen, ifølge den amerikanske historikeren Norman Naimark. I Bosnia ble voldtekt brukt som våpen på en måte som skiller seg ut i moderne historie. Soldater ville straffe og fornærme bosnjakene for å hindre at de kom tilbake. Voldtekt av de bosnjakiske kvinnene var et virkningsfull måte å gjøre dette på. I borgerkrigen i Kongo viser tall at 400.000 kvinner ble voldtatt i måneden. Det tilsvarer 48 voldtekter – hver time!

Men vi er ikke i krig. Norge skal tvert imot være en trygg havn for dem som bombes vekk fra eget hjem og land. I denne situasjonen ser altså menn sitt snitt til å oppsøke kvinnelige flyktninger, i så stort monn at politiet må patruljere for å holde dem unna. Det er ingen grunn til å tro at mennene har gode hensikter. Derimot er det all grunn til å tro at mennene vil utnytte kvinnene seksuelt, eller kapre dem til prostitusjon. Også ved grenseovergangene i Polen ser menn sitt snitt. «For overgripere og menneskehandlere er ikke krigen i Ukraina en tragedie, men en mulighet», skriver FNs generalsekretær António Guterres på Twitter.

Det fødes en drittsekk hvert sekund et sted i verden, heter det. Norge får dessverre sin del.

  • Oppdatert: Lørdag ble det kjent at en mann i 20-årene er fensglet i fire uker for å ha voldtatt en 17 år gammel ukrainsk flyktning i Tromsø.