«Det er alltid en dum ting å gi råd, men å gi gode råd er helt fatalt», mente den irske forfatteren Oscar Wilde (1854-1900). Spesielt skal man ikke forsøke å gi unge kvinner råd. Det ender nesten alltid med at den som forsøker seg, får en kraftig smekk på fingrene.

Etter at politiet i Sogn skrev en sommerhilsen på Facebook til innbyggerne med tittelen «Det er sommer og festivaltid», har reaksjonene kommet. Politiet skriver om overgrep, og oppfordrer ungdommene til å være forsiktige med hvor mye de drikker, for ikke å havne i situasjoner som kan føre til vonde opplevelser. Det har fått unge kvinner til å frese. Blant dem influencer Christina Fraas. «… jenter må gjemme seg, legge beslag på egen frihet og passe seg for overgriperne», sier hun til TV2.

Vi har hørt det før. Advokat Brynjar Meling var så uheldig at han i «Dagsnytt 18» for noen år siden ba jenter og kvinner ta ansvar for hvem de går på nachspiel med. Han ble latterliggjort og nedsablet av feminister, som skal ha seg frabedt at noen påpeker at noen valg kvinner gjør, er skikkelig dårlige. Det nærmest insisteres på at kvinner skal rave hjem alene midt på natta, uansett hvilken risiko de utsetter seg for, og de skal i hvert fall ikke ha god råd. Spesielt ikke fra menn. Et forslag om å lære jenter i ungdomsskolen selvforsvar er å skyve ansvaret for overgrep over på jentene selv, mente lederne i to av ungdomspartiene. Begge var unge kvinner.

Det er ikke å skyve ansvaret over på jentene. Det er å forebygge. Føre-var-prinsippet, som ellers er anerkjent i alle andre sammenhenger, er gangbart også her. Sunn fornuft har heller aldri skadet noen.

Seksuelle overgrep blant ungdommer på fest skjer altfor ofte, viser en studie. Derfor er den arrogante reaksjonen fra unge kvinner rett og slett dum. Noen situasjoner er det lurt å styre unna. Som for eksempel å ta imot dop eller dra på nach med en fyr du ble kjent med for to timer siden. Overført til andre sammenhenger: Ifølge veitrafikkloven har biler stoppeplikt for fotgjengere i gangfelt. Ingen av oss sier av den grunn at ungene bare skal løpe framfor bussen mens de vifter med veitrafikkloven, og tror at den beskytter dem. Vi lærer dem tvert imot at de skal se seg både til høyre og venstre før de krysser gata. Men når det gjelder jenter og seksuelle overgrep, er det som å banne i kirka å påpeke at det kan være lurt å styre unna visse situasjoner.

I en ideell verden burde kvinner kunne gå trygt, uansett når og hvor, og i hvilken som helst tilstand. Men å tviholde på sin juridiske og moralske rett til å gjøre hva som helst, hvor som helst, kan koste dyrt. Også unge kvinner og menn må forholde seg til livets harde realiteter, og de er som følger: Det er mange drittsekker der ute. De blir ikke borte uansett hvor mange holdningskampanjer eller diskusjoner det er i «Dagsnytt 18».

Det er som kjent for sent å tegne forsikring når huset har brent ned.