Gå til sidens hovedinnhold

Det er på tide at landets mest suksessrike fotballkultur også kommer jentene til gode

Gull i fjor. Sølv året før og foreløpig kurs mot nytt seriemesterskap. Glimt leder også sitt gruppespill i Europa.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I fjor sjokkerte laget mot Milan. I år ble Roma utklasset. Verdens mest kjente trener ble ydmyket med karrierens største tap. Hele fotball-Norge ser til Bodø.

Kontrastene kunne ikke vært større. For få år siden var begge middelhavsfarere i norsk elitefotball. I Europa vet nå alle fotballinteresserte hvem Glimt er. I Bodø vet folk knapt om Grand-jentene fortsatt spiller fotball.

Det er et trist faktum. Mens Glimt har ridd over stjernehimmelen har IK Grands toppfotballsatsing kollapset totalt. Klubben har vært helt nede på nivå tre, det laveste nivået i Nord-Norge. Da pandemien stengte for breddefotball, rammet det også Grand.

Nedturen er ikke tilfeldig. Grand har ikke den kontinuiteten og kraften som skal til for å etablere seg som stabil toppklubb. Økonomien er anstrengt og det organisatoriske fundamentet svakt. Dermed har ikke det sportslige tilbudet vært godt nok.

I tillegg har ledelsen vært mer opptatt av å tviholde på klubbens navn og logo, enn å legge til rette for at ambisiøse unge jenter kan utvikle sine ferdigheter på lik linje med guttene.

Dette er det på høy tid å gjøre noe med. Det rette tidspunktet å starte er nå.

Sist helg kom gladmeldingen om at Grand klarte opprykk og er klar for spill i nest øverste divisjon neste år. Det kan i beste fall bli starten på et eventyr også for kvinnefotball i Bodø. Det forutsetter at stoltheten legges bort og viljen hentes fram.

Kvinnefotballen er på frammarsj og får økt oppmerksomhet i store fotballnasjoner som England, Frankrike, Italia og Spania. Klubber som Barcelona, Lyon og Chelsea satser seriøst på sine damelag. Stadig flere storklubber gjør det samme.

Også her hjemme preges Toppserien for kvinner av velkjente klubber som Vålerenga, Rosenborg, LSK og Stabæk. Rosenborg har inkludert Trondheims-Ørn i sin toppsatsing. Team Strømmen er blitt en del av Lillestrøm Sportsklubb (LSK). For få dager siden ble nybakt seriemester Sandviken en del av Brann, som den foreløpig siste i rekken av fotballklubber på herresiden som innlemmer kvinnelag i sin toppsatsing.

For to år siden foreslo Anette Nybø at Grand burde slå seg sammen med Glimt. Hun har selv spilt for Grand i mange år, hatt en rekke verv, er æresmedlem og vært med på å berge klubben fra konkurs. Hun er også daglig leder i NTG i Bodø.

Nybø mente Glimt som klubb burde ha et fullverdig tilbud til jenter, slik at jentene får like gode muligheter til å nå toppfotballen som guttene. Hennes forslag ble avvist av Grand-ledelsen.

Motviljen fra lederne i Grand har nok også bidratt til tilbakeholdenhet i Glimt. I 2017 fattet Glimt-styret et enstemmig vedtak om at de var positive til å starte med jentefotball året etter. «Dette er et politisk signal fra oss. Vi som toppklubb har et ansvar ikke bare for herresiden, men også for jente- og kvinnefotballen», sa daglig leder i Glimt, Frode Thommasen, den gang.

Siden har ingenting annet skjedd enn at Glimt har startet et begrenset breddetilbud for de aller yngste jentene.

Nå bør all prestisje legges til side, både i Glimt og Grand. Det bør legges en god plan for å bygge toppidrettskultur også for jenter. Glimt har tradisjoner, sportslig rammeverk, et velfungerende akademi og økonomiske og menneskelige ressurser. Glimt har et navn som oser av identitet og stolthet. Nå er det på tide at Norges mest suksessrike fotballkultur også kommer jentene i Nordland til gode.

Kommentarer til denne saken