Nå er det under en uke igjen til stortingsvalget, valget 2021 blir ekstremt viktig for hvordan vi vil forme framtiden vår. Stemmeretten vår er vår måte og fortelle hvordan vi ønsker og ha det i Norge, og hvem som skal inn på Stortinget.

Er du den som tar headsettet på ørene og går forbi partiene på stands, som sover under skoledebatter og ber dine politiske engasjerte venner om snakke om noe annet under valgkampen? Du er nok ikke den eneste, men aldri ta stemmeretten din for gitt.

Det er under 50 år siden 18 åringer kunne stemme på stortingsvalg, 1907 fikk kvinner stemmerett. Vi har fått stemmeretten vår fordi vi har kjempet for den, fordi at uansett hvem du er, hvor du er fra, hvem du elsker skal ikke avgjøre om du får lov og avgi din stemme.

Gjennom stortingsvalg får du muligheten til å påvirke hvilket samfunn du vil ha, det er når din stemmeseddel legges i urnen i valglokalet. Det er ikke gjennom Facebook man får mulighet til og forandre, det er ikke i kommentarfeltene i VG, men gjennom valgene vi har i Norge.

Det er nå vi sier ifra hvilket samfunn vi vil ha de neste 4 årene, om du er på høyresiden eller venstresiden.

Til deg som enda er usikker, som synes politikk er kjedelig og tar det som det kommer når det er valg. Når man har det så bra at man ikke vil stemme på valget, da har man det for bra i samfunnet. Les parti brosjyrer, snakk med politikere fordi de vil snakke med deg. Man blir aldri helt enig med et parti, så finn dine verdier. Er det skatt, innvandring, klima så finn partiet som representerer deg best der.

Det er mange som ikke finner sitt parti, eller som er uenig med alle parti så er det mulig og stemme blankt.

Stemmeretten er din anledning til og si ifra, så om du enda vurderer og ikke stemme. Tenk deg nøye om. Nå har du anledning til og stemme hvordan framtidens skole, universitets boliger, barnehage og klima skal være.

Hver eneste stemme teller på valg.

Så dreg deg inn på valglokalet ta med vennene dine, legg stemmeseddelen i urnen og vær med og bestemme. Godt valg!

Av Victoria Elisabeth Andal, Leder Fauske AUF, Fauske