Gå til sidens hovedinnhold

Det er livsfarlig å lene seg tilbake og nyte Bodøs medvind. Her er fem grunner til det

Vi må vokte oss for å tro at nye Bodø vokser frem av seg selv på en bølge av positivitet, bare vi får flyttet flyplassen.

Apropos

Det er fint å være bodøværing om dagen.

Bodø/Glimt fyker mot seriegull. Bodø kapret statusen som Europeisk kulturhovedstad 2024 til tross for hard konkurranse fra det store utland og til dels hard motstand fra eget regjeringsapparat. Bodø er også åstedet for et av de største byutviklingsprosjektene i nyere tid utenfor hovedstaden - og der er regjeringen langt fra noen motstander, i alle fall denne regjeringen.

Aftenposten satte nylig av forsiden og 16 sider i sitt fredagsmagasin til en sak om "Den brølende byen", en by som visstnok har skiftet mentalitet. Akkurat som fotballaget.

Men det er nå vi må være på vakt. Joda, samferdselsminister Knut Arild Hareide snakker varmt om betydningen av å gjennomføre Ny by - ny flyplass, men i statsbudsjettet fikk ikke prosjektet plass.

Og i politikk snur ting fort. Det er slett ikke sikkert vi har den samme regjeringskonstellasjonen etter valget. Hvem vet hvilke hestehandler som gjøres i det skjulte, litt som da kampflybasen gikk tapt i 2012?

Det er flere ting som må jobbes målrettet og hardt med for at Bodøs fremtidige historie skal handle om den attraktive byen som tok grep og endret mentalitet. Det er livsfarlig å bare lene seg på en bodøbølge som ikke vil være evigvarende.

Her er fem av de store utfordringene:

Befolkningsvekst

Da den mye omtalte Holte-rapporten kom tidligere i år vakte det oppsikt. Rapporten har hatt til hensikt å beregne den samfunnsøkonomiske lønnsomheten i Ny by-prosjektet. Der sås det tvil om hvorvidt Bodø kommer til å ha en befolkningsvekst som gjør prosjektet lønnsomt.

Hvis det skal være noe poeng i å utvikle en ny bydel, må vi få folk hit. Den jobben er ikke blitt gjort i tilstrekkelig grad de siste årene. Det må tas tak i umiddelbart, hvis oppslutningen rundt prosjektet skal leve videre også utenfor byen.

Boligmarkedet

Bodø trenger ikke bare folk. Vi trenger unge folk i etablererfasen. De siste årene har Bodø vært et vedvarende pressmarked hvor det å skaffe seg bolig er vanskelig for de som står på utsiden og vil inn. Dette er selvsagt også et nasjonalt problem, men det er på høy tid med en tydeligere og bedre boligpolitikk lokalt.

Politiske motkrefter

Vi har sett det ulme. I Tromsø er motviljen stor mot Ny by-prosjektet, som fort blir redusert til ønsket om å flytte en flyplasse en kilometer vekk. Men også i andre miljøer er det motstand mot det som for mange anses å være et råflott prosjekt som får en for stor del av kaka. Her må det jobbes tverrpolitisk inn mot de sentrale miljøer, for å sikre en konstant forankring rundt prosjektet. Hvis ikke kan vi få en lei overraskelse.

Den økonomiske situasjonen

Paradoksalt nok legger flere av prosjektene som danner grunnlag for Bodøs optimisme, deriblant Ny by i seg selv og Stormen konserthus, beslag på en stor del av det økonomiske handlingsrommet i byen. Hvordan vi jobber for å frigjøre midler til videre satsing, for eksempel på skolesektoren, vil bli avgjørende for om man lykkes med å skape en by som kan vokse videre.

Arbeidsplasser

Skal vi lokke folk hit, må det være arbeidsplasser her. Det å tiltrekke seg fremtidens arbeidskraft handler om å først tiltrekke seg fremtidens næringer. Dette må det jobbes strategisk og målrettet mot, hvor vi har behov for alle gode krefter: Inkludert Nord universitet, de omkringliggende kommuner og fylkeskommunen. Alle må spille på lag hvis vi skal lykkes og ingen har råd til å være fornøyde.

Kommentarer til denne saken