Tiltakene for å få hjulene til å gå rundt igjen er mange fra myndighetene våre. Men eksemplene på folk som gir blanke F i dem er vel så mange. På tross av tusenvis av dødsfall verden over og rekordhøy arbeidsledighet fikk vi se nok et skrekkelig eksempel på arrogansen nå i helgen hvor folk heller velger å tenke på seg selv i stedet for å kjempe mot pandemien. At opp mot femti personbiler sto ulovlig parkert ved Vatnvatn er ikke svært smittefarlig i seg selv, men litt lenger inn i skogen langs skiløypene ved Hopen var det tett i løypene. Ja, vi er oppfordret til å komme oss ut og nyte naturen selv om pandemien herjer, men vi er også innstendig bedt om å spre oss. Enhver som kom til en smekkfull parkeringsplass burde selvsagt heller bare snudd og funnet seg et annet område å bevege seg i marka på, i stedet for å flankere en allerede smal vei til stort hinder for eventuelle utrykningskjøretøy.

Det er kort og godt kvalmt, vemmelig og skrekkelig arrogant.

Få med deg alt lokalt korona-stoff i vårt studio!

Og det er dessverre ikke det første eksempelet på folks arroganse i en krevende tid. Det er skrevet om herfra til månen, men jeg syns fortsatt noe av det mest oppsiktsvekkende for tiden er hytteforbudet og hvordan folk velger å bryte det. Attpåtil har jeg folk i Facebook-feeden min som går ut og kverulerer mot forbudet og forsvarer dem som velger å bryte det. Hvor i all verden man eventuelt skulle ha gjemt bort sitt lille snev av empati, burde man ha gravd det fram i disse tider.

I helgen var også BRUS-sjef Einar Remi Holmen ute og kritiserte folks vaner på Rema 1000 ved Hunstadsenteret. Heller ikke her klarte folk å holde avstand.

Det har ikke akkurat manglet på tydelige beskjeder. Myndighetene, både norske og internasjonale, har innstendig bedt om å holde god avstand til andre mennesker, helst to meter.

Flere ganger, senest før helgen, har også fylkesmannen i Nordland, Tom Cato Karlsen bedt folk bruke sunn fornuft i forhold til å besøke hyttene sine – selv om de er i bostedskommunen. Det handler om å forhindre unødig press på redningsmannskaper og helsetjeneste. Ja, du er sikkert frisk og rask, men du vet aldri når uhellet kan være ute. Plutselig tråkker du over eller går på trynet og dunker hodet i en stein. Mens legehelikopteret er på vei for å hente deg, kjemper kanskje andre for å puste med kroppen nedbrutt av et dødelig virus. Du tok et eget valg. Det gjorde neppe den andre.

Hele poenget er at råd og regler kommer av en grunn. Det er ikke sikkert alle treffer like godt, men tanken er at de skal gjøre situasjonen best for deg og meg. Har vi det virkelig så godt med oss selv at det ikke preger samvittigheten vår et snev om bestemora til kompisen din dør som følge av korona, eller at livsverket til svigerfar smuldrer opp fordi inntekten brått ble borte? For en gangs skyld skulle vi kanskje tenkt på andre enn oss selv.