(Telemarksavisa) Nesten 60 prosent forteller at de trekker for gardiner før de reiser hjem fra hytta eller fritidseiendommen. Det kommer fram i en undersøkelse Norstat har gjennomført for Codan Forsikring

23 prosent svarer at de sørger for at verdifulle gjenstander, slik som TV og stereoanlegg, ikke er synlige fra vinduer.

– Motivasjonen er ofte å unngå at sola skal bleke møbler og treverk eller å unngå tyveri. Gardiner holder sola ute, men de holder ikke nødvendigvis tyver ute. Tyvene kan tenke at bak gardinene finnes det mye å stjele, derfor er det lurt å la noen gardiner være fratrukket, nok til å vise at det ikke finnes verdisaker å stjele, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring, i en pressemelding.

Man må også sørge for at verdifulle gjenstander ikke er synlig fra vinduene.

Dette forebygger innbrudd

På grunn av koronasituasjonen har flere brukt hyttene sine mer i år, og tall fra Finans Norge viser at antall hytteinnbrudd første halvår i år var 13 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

– Selv om det skjer færre hytteinnbrudd, er det kjedelig å komme til en hytte med knust vindu eller oppbrutt dør. Det er derfor lurt å være føre-var. De materielle ødeleggelsene som følge av innbruddet kan ofte koste mer å fikse enn det koster å kjøpe nytt av det som eventuelt stjeles, sier Richvoldsen, i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Ordføreren fikk «skattesjokk»: – Jeg betaler min skatt med glede

Forsikringsselskapet anbefaler å installere alarm på hytta, som koples mot et alarmselskap eller en som lager høy lyd når den utløses. En utelampe kan også være effektivt mot å forhindre innbrudd.

– Et annet alternativ er å avtale med noen som kan se til hytta med jevne mellomrom. Enten noen som tilbyr hytte-service eller en hyttenabo. I tillegg kan en veibom som hindrer tyver fra å kjøre helt fram til hytta gjøre hytta mindre attraktiv for tyver. Da må de bære med seg tyvgodset et godt stykke, sier kommunikasjonssjefen.

LES OGSÅ: Vurderer å melde kommunen til Fylkesmannen: – Forstår ikke at politikerne går inn for et budsjett som medfører lovbrudd