Gå til sidens hovedinnhold

Det er ikke attraktivt å bosette seg der verdiene skapes når det offentlige transportsystemet gravlegges!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På Nordland fylkeskommune sin egen webside står det at fraflytting er en av de aller største utfordringene som Nordlandssamfunnet står foran. I neste ukes fylkesting er «NOU 2020: Utredning om konsekvenser av demografiutfordringer i distriktene» én av sakene som skal opp til debatt.

Jeg venter i spenning for å se om NFK vil utvise berøringsangst for utfordringer skapt av dem selv. Ja, jeg snakker om båtruter!

Jeg skal forsøke å fatte meg i korthet. Det er faen ikke attraktivt for verken ungdommen eller øvrig befolkning å bosette seg der verdiene skapes når det offentlige transportsystemet gravlegges!

Befolkningsveksten stagnerte og fikk negativ vekst omtrent samtidig som NFK begynte å legge om rutestrukturen langs kysten. Så posisjonen og administrasjonen i Nordland fylkeskommune kan takke seg selv, både for negativ befolkningsvekst og for eksplosiv misnøye og mistillit i befolkningen. Før disse grepene ble gjort, hadde Nordland positiv befolkningsvekst.

Det er gjort til dels mange grep som er direkte relatert til befolkningsnedgang i økonomiske vekstområder, blant annet endring til det verre innen samferdsel; endringer av båtruter, fjerning av ekspeditører slik at gods må «finne sine egne veier», nedleggelse av ruteanløp, økning i billettpriser, «kreativ» soneinndeling, færre korresponderende fartøy slik at elever ikke kommer seg til utdanningsstedene de er tilknyttet, og så videre. For ikke å nevne alle videregående linjer NFK har vedtatt nedlagt! Har disse grepene bidratt til bolyst i Nordland?

Fylkespolitikerne og administrasjonen har utvist en sjelden befolkningsforakt og utrolig evne til å vende det døve øret til kystbefolkningen som alt har den lengste reiseveien. Befolkningsnedgangen i Nordland kan ikke alene forklares av demografiutfordringer som aldrende befolkning og spredt bosetning. Havfolket har nemlig levd ute i periferien i flere tusen år uten å la seg knekke av avstand, vær eller vind, men vanstyret fra en døvhørt fylkeskommune kan fort vise seg å være grepet vi trenger for å av-befolke hele kyststripa! Jeg vil benytte anledningen til å minne Nordland fylkeskommune og fylkesordføreren om fjellvettregelen «snu i tide». Å evne å lære av egne feil er en god overlevelsesstrategi som kan anbefales.

#Vanskeligereliv

Kommentarer til denne saken