Gå til sidens hovedinnhold

Det er høyst umusikalsk av kommunen å betale så mye penger til en tidligere direktør, samtidig som det kuttes brutalt i skole og velferd

Artikkelen er over 1 år gammel

Til tross for at hele kulturfeltet har ligget i stabilt sideleie siden koronaepidemien slo ned som en bombe, har det skjedd påfallende mye nettopp på dette feltet de siste månedene. Det har vært både interessant, sjokkerende og underholdende å følge kulturen tett i Bodø.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stormen konserthus bare leverer og leverer i så måte.

Konflikten rundt Rolf Cato Raade har pågått i flere år og fikk omsider sin avslutning, kan vi håpe på, forrige uke. Stormen konserthus, eller rettere sagt Bodø kommune, betaler Raade halvannen årslønn pluss advokatutgifter på 100.000 kroner, for at han skal slutte uten å lage mer rabalder. Det er mye penger, og muligens en av de største sluttpakkene noen gang gitt til en kommunalt ansatt.

Stormen med dyr sluttavtale

Nå kunne jeg sagt at det skulle vært interessant å vite hva som hadde blitt gjort og sagt bak Stormens fire vegger, men det er jo ikke noe poeng. For vi VET jo hva som ble gjort og sagt. Stormen konserthus har spesielt i denne betente personalkonfliktene vært tett som en sil. Folk har varslet og tipset i vilden sky og konflikten har utspilt seg for åpne dører, som et teaterstykke, som seg hør og bør i et kulturhus.

Pikante detaljer avslørt i Salten tingrett: Nektet Stormen å sparke Raade på dagen

Jeg unner Stormen konserthus alt godt, og nå håper jeg den nye direktøren får arbeidsro og muligheten til å skape det kulturhuset vi alle så for oss at Stormen skulle bli da det sto ferdig for drøyt fem år siden. Samtidig er det skremmende å være vitne til en prosess der kommunen faktisk gir bort halvannen millioner kroner for at den tidligere direktøren i Stormen konserthus skal slutte. Dette er ingen belønning for lang og tro tjeneste. Dette er prisen som Stormen konserthus og Bodø kommune er villig til å betale for at en ansatt som helt klart ikke fungerer, skal ta sin hatt og gå. Det blåser på toppene, men det er også en behagelig vind.

Hvis vi skal holde oss til metaforene som passer innen kulturfeltet, kan vi slå fast at det er høyst umusikalsk av kommunen å betale så mye penger til en tidligere direktør, samtidig som det kuttes brutalt i skole og velferd. Mens ungdom med rette demonstrerer for sin skolehverdag utenfor rådhuset, får altså en tidligere direktør etterlønn tilsvarende tre lærerårslønner.

Absurd? Ja.

Moralsk forkastelig? Ja.

Fornuftig av kommunen? Sannsynligvis.

For noe måtte gjøres. Konserthuset ble etter hvert mer kjent for sine konflikter enn for sine konserter, og samarbeidsklimaet internt må ha vært elendig. Så elendig at verken styret, ledelsen i administrasjonen eller eieren (altså i praksis bystyret) kunne leve med det. Raade måtte bort koste hva det koste ville. Den nye direktøren hadde sannsynligvis også et krav om at Raade måtte ut.

Nå har det omsider skjedd. Kanskje senker roen seg over Stormen konserthus, men jeg tipper det vil ta mange år før sårene er grodd.

Kommentarer til denne saken