Det er hårreisende, trist og helt uforståelig at Bodø kommune vurderer å fjerne eller redusere et så viktig tilbud til våre barn

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Er ikke psykisk helse sidestilt med fysisk helse i Bodø kommune?

Bodø kommune skal spare penger, og vurderer å fjerne et svært viktig tilbud til de mest sårbare elevene i Bodø. Tilgangen til psykisk helserådgiver for elever, deres foreldre og de ansatte ved skolene i Bodø skal barberes. Hvis dette blir en realitet, vil mange av barna våre miste en veldig sentral støttespiller og kobling mellom skole og forbedret psykisk helse.

I dag er psykisk helserådgiver lett tilgjengelig med dedikert kontortid på ungdomsskolene i Bodø. Det er enkelt for elever og deres foreldre å søke råd. Psykisk helserådgiver fungerer også i mange tilfeller som et svært effektivt bindeledd mellom elev, skole og spesialisthelsetjenesten. Vår datter er et godt eksempel på det.

Vår datter på 13 år har hatt det veldig vanskelig de tre siste årene. Fra 6. klasse og utover gruet hun seg oftere og oftere til å gå på skolen, og alt skolearbeid ble til tider en stor utfordring. På skolen trakk hun seg mer og mer bort fra de andre elevene, og hun mistet etter hvert kontakten med venninnene sine også på fritiden. Det var åpenbart at datteren vår ikke hadde det bra. Både hun og vi som foreldre var i en fortvilet situasjon. Hvorfor ble verden så vanskelig for datteren vår? Til slutt ble hun helt utbrent og orket nesten ingenting.

Samarbeidet mellom skole, psykisk helserådgiver, helsevesenet og oss som foreldre har vært avgjørende for at vår datter i dag har det forholdsvis fint. Skolens psykiske helserådgiver med bred erfaring og tett kobling til skole og helsevesen ble utslagsgivende for en markant dreining mot en bedre tilværelse for vår datter når det så som mørkest ut. Vår datter har nettopp fått diagnosen Aspergers syndrom, en tilstand som er veldig vanskelig å oppdage hos jenter med mindre man har lang erfaring fra helsetjenesten. Vi tenker med gru på hva som kunne skjedd dersom vi ikke hadde vært så heldig at vår datter gikk på en skole med så flinke folk med bred kompetanse innenfor unges psykiske helse.

Det er særdeles viktig at ikke tilbudet som psykisk helserådgivere gir til disse sårbare elevene reduseres. Vår datter og mange andre elever er avhengig av oppfølgingen som slike ressurspersoner gir. Relasjonen mellom elev og psykisk helserådgiver er tuftet på tillit og fortrolighet, og dette må ofte bygges opp over lang tid. Det er hårreisende, trist og helt uforståelig at Bodø kommune vurderer å fjerne eller redusere et så viktig tilbud til våre barn.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken