Gå til sidens hovedinnhold

Det er fornuftig å forlenge restriksjonene, men neppe mer enn til midten av august

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Regjeringen har vedtatt å forlenge dagens koronaregime, i første omgang fram til midten av august. Overgangen til fase 4 i gjenåpningen er dermed utsatt nok en gang.

Årsaken er framveksten av den nye og mer smittefarlige Delta-varianten av viruset, og et ønske om å kunne gjenåpne skolene på et lavest mulig smittenivå.

Det er fornuftig av regjeringen å forlenge restriksjonene. Det er også i tråd med løftet om å basere gjenåpningen av samfunnet på data og ikke datoer. I flere andre land, også land med et høyt antall vaksinerte, har Delta-viruset ført til en sterk vekst i antall smittede.

Skjer det samme her rundt skolestart, kan mange norske elever igjen gå glipp av undervisning i klasserommet. Det er noe som bør unngås.

Barn og unge har alt betalt en svært høy pris under pandemien og bør få ekstra beskyttelse når den går inn i sin avsluttende fase.

For det bør dette uansett være, selv om en total gjenåpning fremdeles ligger enda lenger fram i tid. Skjer det ikke en dramatisk utvikling når det gjelder smittesituasjonen bør fase fire gjennomføres i midten av august.

Det er grenser for hvor lenge man kan fastholde restriksjoner i en situasjon med sterkt økende vaksinering, lav smitte, stadig færre innlagte og knapt noen dødsfall.

Da vil restriksjonene fort miste sin legitimitet i befolkningen, og det vil være direkte kontraproduktivt for smittevernet.

Hva som skjer med gjenåpningen vil utvilsomt også kunne få politiske følger. I midten av august er det nøyaktig en måned til valget og en ny, kraftig smittebølge er antakelig det siste regjeringen ønsker seg.

Dens håndtering av pandemien blir nok et av regjeringspartienes sterkeste kort i valgkampen. Tross kritikk for å ha vært uforberedt får selve pandemibekjempelsen stort sett gode karakterer ute blant folk flest.

Særlig Høyre, ledet av Erna Solberg og Bent Høie, har fått mye positiv oppmerksomhet og virker forbausende lite påvirket av regjeringsslitasje etter snart åtte år.

På den andre siden begynner en annen type slitasje å bli stadig mer merkbar blant velgerne, pandemislitasjen.

Det er grenser for hvor lenge regjeringen kan fortsette med å skyve datoen for en gjenåpning foran seg før det skaper så mye irritasjon at det koster oppslutning.

Verken næringslivet eller befolkningen kan leve med restriksjoner som videreføres og videreføres, til tross for at smittesituasjonen blir bedre og bedre. Det kan skape en følelse av at regjeringen tenker mer på politikk enn smittevern.

Uansett vil mye være opp til smittevernekspertene, men uansett hva de sier er det faktisk regjeringens ansvar å ta den endelige avgjørelsen.

Kommentarer til denne saken