Det er bra at mange turister vil til Norge. Likevel gir det en vond bismak, hvis terrorfrykt er årsaken

Stockholm, Sverige 20170408.
Terrorangrep i sentrum av Stockholm. Like før klokken 15 fredag 7 april kjørte en lastebil inn i folkemengden på Drottninggatan og endte i fasaden på varehuset Åhléns.
Politiet arbeider fortsatt på stedet på Drottninggatan lørdag morgen.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Stockholm, Sverige 20170408. Terrorangrep i sentrum av Stockholm. Like før klokken 15 fredag 7 april kjørte en lastebil inn i folkemengden på Drottninggatan og endte i fasaden på varehuset Åhléns. Politiet arbeider fortsatt på stedet på Drottninggatan lørdag morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederNesten halvparten av de spurte sier frykt for terror påvirker planene deres for ferieturer utenlands.

Det viser en undersøkelse InFact har gjort for VG. 47 prosent svarer at de lar terrorfrykt påvirke reiseplanene til utlandet, mens 38,4 prosent sier det ikke gjør det.

Forrige gang InFact gjorde en tilsvarende måling, i januar 2016, svarte 33 prosent av de spurte ja på dette spørsmålet, skriver avisa.

LES MER: Nordmenn mer engstelige for å reise etter Stockholm-angrepet

Det er altså en markant økning. Det er forståelig. Likevel er det beklagelig.

Samtidig sier 41,5 prosent at de er blitt mer redde for terrorangrep i Norge etter lastebilangrepet i Stockholm fredag før påske. 44,5 prosent svarer nei på det samme spørsmålet.

At terroren skjedde i Stockholm denne gangen, påvirker selvfølgelig svaret. Jo nærmere, jo lettere er det å tenke seg at det kan være Norge neste gang. At så mange terrorhandlinger utføres med stjålet kjøretøy som brukes til å ramme uskyldige sivile – det har skjedd i flere europeiske byer – gjør det lett å tenke at det kan skje også her. Nær sagt hvem som helst kan stjele en tung bil og kjøre inn i en menneskemengde. Det er selvfølgelig en skremmende tanke.

At folks reisevaner endrer seg fører også til et stort paradoks. I landene som rammes, rammes også turistnæringen. I Tyrkia har markedet nærmest kollapset. De negative følgene av terror bli neppe like store i Stockholm, London, Nice og Berlin, men også der kan det bli færre turister. Samtidig er det store paradokset at terrorfrykt kan føre til økt turisme til Norge. 2016 var et rekordår, med en økning på rundt åtte prosent. 2017 er ventet å gi nye rekorder.

Norge er et fredelig land, til nå spart for akkurat denne typen terrorhandlinger. Det gjør at flere velger Norge, mens andre europeiske land velges bort.

Det er bra at mange turister vil til Norge. Likevel gir det en vond bismak, hvis terrorfrykt er årsaken. Det betyr nemlig at terroristene har lyktes med å spre frykt, ved siden av død og elendighet. Det er høyst beklagelig.

Populisme

På landsmøtet i mai vil det bli foreslått at Frp skal nekte norske kommuner å kreve inn eiendomsskatt fra 2020. Partiet ber kommunene effektivisere driften i stedet.

Vi tror akkurat like mye på realiteten i dette som løftene om at bompengene skulle vekk og mulla Krekar ut av landet.

At folk endrer reisevaner pga. terrorfrykt viser at terroristene har lyktes med å spre frykt ved siden av død.