Det eliten i nord nå forlanger, er at vi i sør skal holde kjeft mens de setter fyr på tusenlapper

Tog, 50årsjubileum nordlandsbanen

Tog, 50årsjubileum nordlandsbanen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hylekoret om at Nord-Norge-banen må forlenges fra Fauske til Tromsø har aldri vært sterkere enn nå. Oppildnet av de elendige meningsmålingene til Ap og den voldsomme veksten til Sp, ser politikere og debattanter i nord en mulighet til å presse en Jonas Gahr Støre til å gi grønt lys for baneforlengelse mens han er punch drunk.

Kravet fra nord er unisont: Hopp over alle utredninger, sett spaden i jorda. Og gjør det nå! Med voldsom utestemme hevdes det at journalister, forskere, pengeflyttere, sosialøkonomer, byråkrater og politikere i Oslo har gått sammen i en elitistisk, nedstøvet allianse. Alliansen ser ikke muligheten i den storslagne framtida for Nord-Norge. I havet, i mærene, i malmen i fjellene, i at flokken av turister som vil se nordlyset vil mangedobles.

Alliansen i sør har nesa si begravd i kjedelige, anemiske utredninger som gjør oss merkelig livsfjerne. For eliten i Oslo kjenner ikke det virkelige livet. Vi er polstret mot det gjennom alle pengene sinnrikt sluset mot Oslo fra fisk og olje. Vi lever et sedat caffelatte-liv fjernt fra det mytiske storhavet.

Og la det ikke herske noen tvil. Det virkelige livet utspiller seg i Nord-Norge. I et folk herdet gjennom århundrer gjennom den evinnelige kampen mellom mennesket og maktene. Nå er det Nord-Norges tur. Folket i nord er lei, de har satt sjøbein.

Og de står ikke med sydvesten og plirer mot vest og nord mot vågene ute på storhavet. De har satt øya i Oslo. Fordi vi fortjener det, gi oss pengene nå! Bruken av utestemme – demagogien og den dårlig skjulte hersketeknikken – klarer nesten å tildekke at gjengen fra nord driver et spill helt uten kalkulator.

Det er nemlig ikke slik at forlengelsen av jernbanen fra Fauske til Tromsø er et tvilsomt prosjekt. Det er grandiost samfunnsøkonomisk ulønnsomt. Forlengelsen av jernbanen vil ifølge Jernbanedirektoratet koste 130–150 milliarder kroner. Jernbanedirektoratet anslår at investeringen vil gi et tap for samfunnet på mellom 46 og 109 milliarder kroner.

Det er umulig å regne hjem framføring av jernbane til Troms. Befolkningsgrunnlaget er altfor tynt. Det bor bare 167.202 (utgangen av 2018) innbyggere i fylket. Det er heller ikke sånn at jernbanen fra Trondheim til Fauske har ført til vekst og velstand langs linjen. Banen er slett ikke livsnerven i framføringen av fisk og folk i Nordland. Gitt avstandene er det slett ingen grunn til å tro at en forlengelse vil gjøre banen til et transportnav for hele Nord-Norge.

Har du dårlige argumenter, må du snakke høyt. Det eliten i nord nå forlanger er at vi i sør skal holde kjeft mens de setter fyr på tusenlapper. Lar vi dem gjøre det, kan folk på Skedsmokorset i uoverskuelig framtid glemme å få en sårt tiltrengt tunnel gjennom Vardeåsen. Prioriteringer har konsekvenser. Og til alle som nå forteller hvor ille det står i småsamfunnene i Nord-Norge, finnes det svært mange småsamfunn i Sør-Norge som baler med akkurat de samme utfordringene. Forgubbing, kvinneflukt, svakt næringsliv og infrastruktur som forvitrer.

Vi kan ikke ta tak i disse utfordringene uten bruk av kalkulatorer. Når vi bruker penger for å møte disse utfordringene, må vi ha kalkulert effektene slik at vi ikke bruker penger hodeløst. Kalkulatorer aksepterer ikke luftige framtidsvyer. Det kan godt hende at Nord-Norge blir storprodusent av energi, malm, spisskammers for verden og turistmagnet av de sjeldne.

Slår disse vyene til, bør vi forlenge Nord-Norge-banen. En forlengelse i seg selv er ikke en forutsetning for at dette skjer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken