Det å endelig være her selv er en barndomsdrøm gjort til virkelighet. Likevel finnes det et problem så bekymringsfullt at det er en stor festbrems

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerNå nærmer russetida seg med stormskritt og alle sitrer av forventing. For vår del pirrer spørsmål som: Vil jeg få brukt opp alle russekortene? Hvor skal jeg få penger til all drikken? Kommer russetida til å svare til forventingene våre?

For andre lyder spørsmålene mer som:

Hva er det russen skal styre i stand denne gangen da? Hvor mye hærverk og forstyrrelser må vi lide oss gjennom i år? Når skal russen klare å oppføre seg? Skal jeg være helt ærlig, har jeg akkurat samme bekymringer som «ofrene» for russetida. Men kanskje ikke på samme grunnlag som dem.

Russetida er noe – jeg i alle fall – har sett fram til helt siden de invaderte barneskolen i andreklasse for å gi bort russekort. De skapte både frykt og fryd hvor enn de gikk og ingenting skrek «status» som de ikoniske buksene gjorde.

Det å endelig være her selv nå som russetida er rett rundt hjørnet, er en barndomsdrøm gjort om til virkelighet. Det å få mine egne russekort i posten og å prøve buksa på for første gang er noe jeg alltid vil se tilbake på med et smil nå.

Likevel finnes det et problem så bekymringsfullt at det setter en stor festbrems for hele stemninga mi.

Vi vet alle at det alltid er noen russ som tar av litt for mye og alltid ender opp på forsiden av avisa med titler som «Nå har russen gått for langt». Er det noe media tenner på i starten av mai, så er det å skjære all russ over samme kam.

Om én person utfører et stunt som går for langt, så skal hele russetida dempes.

Jeg syntes det er utrolig kjipt å ha media på nakken på denne måten, og enda kjipere er det at det er enkelte medruss som ikke klarer å oppføre seg til tross for dette.

Selvfølgelig skal media varsle folket om hva som skjer rundt oss, og jeg forstår at dristige overskrifter drar lesere som innvandringspolitikk drar Frp-tilhengere, men det hjelper ingen.

Det er en eneste ond sirkel der en eller annen dust gjør noe dumt mens han har på seg russebuksa, og media skriver en overdreven artikkel som går ut over hele russeopplegget. Tøylene blir så strammet for russen og de som er russ til neste år får mindre spillerom.

At russen har regler og begrensninger har jeg personlig ingenting imot. Jeg syntes det er greit slik det blir i år, men om dette sirkuset fortsetter, får vi russ som er for redde til å bære vinmonopolposen hjem fra byen og vi mister en over hundre år gammel norsk tradisjon.

Jeg ber derfor media om å ha forståelse for opprømtheten vår og å ikke gjøre det verre enn det må være.

Jeg ber russen om å ha en helsikes bra russetid, men også ha i bakhodet at det er vi som er ansvarlige for om denne tradisjonen vil overleve eller ikke.