Gå til sidens hovedinnhold

Dersom verden følger Vedums råd vil det være en katastrofe for distriktene

Artikkelen er over 1 år gammel

Vi trenger ikke en tåpelig boikott-lignende aksjon.

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Han er distriktenes selvutnevnte hærfører. Jovial, kjapp i replikken og har en smittende latter. Så smittende at det kreves ingripende tiltak for å hindre rask spredning. Men bak sjarmen ligger det holdninger som nærmer seg surt amerikansk presidentnivå. Heldigvis mislyktes han i forsøket på lokke statsministerens ut på glattisen.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har høstet velgeroppslutning på å framstå som distriktenes talsmann. I korona-krisen trer han fram i en overdrevent karikert nasjonalromantisk rolle. I god Trump-stil er budskapet «Norge først». Han oppfordrer folk til å tenke mer på flagget enn på produktet når de handler. Slagsvold Vedum vil ha oss til å velge bort utenlandske produkter. Han vil vi skal handle norsk for å redde norske arbeidsplasser.

Det høres edelt ut. Det er bare ett problem: Dersom verden følger Vedums råd vil det være en katastrofe for distriktene. Og for Nordland spesielt. Lille Norge har en åpen økonomi. Vi er totalt avhengige av at resten av verden kjøper norske produkter. Hva om kinesere, italienere og spanjoler følger oppfordringene fra Slagsvold Vedum og Trump?

Verdenshandelen er allerede sterkt truet av nye handelsbarrierer, handelskrigen mellom USA og Kina og sviktende etterspørsel og transportmuligheter som følge av krisen vi står i. Vi trenger ikke en tåpelig boikott-lignende aksjon i tillegg. Handelen må heller stimuleres. Og den må gå alle veier.

Selvsagt skal vi handle norske produkter. Selvsagt skal vi slutte opp om kortreiste leverandører. Selvsagt skal vi kjøpe ost fra Kjerringøy, øl fra Bådin og kjøtt fra Misvær. Like selvsagt er det at vi ikke skal starte en nasjonal kampanje for å droppe utenlandske produkter. Det er en farlig tanke. Det kan gi internasjonal oppmerksomhet og negativ smitteeffekt. Vi har mer enn nok med å håndtere den medisinske smitten og følgene av den.

Bare Møre og Romsdal, Vest-Agder og Hordaland kunne vise til større eksportverdi i 2019 enn Nordland, sett bort fra olje og gass. Vi er bare 240 000 mennesker her. Likevel eksporterte vi varer til verden for over 30 milliarder i fjor.

Nordlendingene var tidlig ute med internasjonal handel. Tørrfisken utgjorde en gang 80 prosent av norsk eksport. De siste årene har det vært sterk vekst i den samlede eksporten fra Nordland.

Statsministerens nei til å støtte oppfordringen fra Slagsvold Vedum fra Stortingets talerstol var på sin plass. Hun tenkte kanskje at vi heller burde sende en varm hilsen til alle menneskene rundt om i verden som hver eneste dag setter til livs 36 millioner måltider med norsk sjømat.

Det er akkurat det som skal til for å redde norske arbeidsplasser i distriktene, Slagsvold Vedum.

Kommentarer til denne saken