Alt fra AN – 4 uker for kun 99,-

Sexolog Bente Træen mener forklaringen på tidlig debut ligger langt tilbake i tid, skriver Nordlys.

Bente Træen, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, står selv bak studier om seksuell debutalder i Norge. Denne har vært stabil over tid, men viser geografiske forskjeller.

Ifølge en undersøkelse Sex og samfunn har gjennomført, omtalt av VG+, har bare tre prosent av deltakerne fra Oslo og Akershus debutert seksuelt før de fyller 16, mens i Trønderlag og Nord-Norge er prosentandelen 20. Dette kan forklarer med historiske forhold, mener Træen.

- Det handler om sosial struktur, om hvordan samfunnet er organisert. Det har stor innvirkning på hvordan seksualitet er kontrollert, sier Træen.

Åsak i historiske forhold

Hun forteller om flere studier som bekrefter at folk i Nord-Norge debuterer tidligere enn ellers i landet. Finnmark skiller seg ifølge Træen spesielt ut.

I studiene Ung i Nord, gjennomført i henholdsvis 1994/95 og 1997/98 ble det funnet at den gjennomsnittlige debutalderen i Nord-Norge var 16 år. I en nasjonal undersøkelse fra begynnelsen av 90-tallet var gjennomsnittlig debutalder 17,3 for jenter og 18 år for gutter.

Årsaken, mener Træen, ligger altså i historiske forhold.

- I et patriarkalsk samfunn er det viktig for en storbonde eller en jarl å vite at han faktisk er far til det barnet som kvinnen hevder han er far til. Kvinnen vil jo som regel vite det, mens mannen kan være mer usikker. Derfor er det kvinnens seksualitet man kontrollerer, sier Træen.

- Hadde ofte ikke mer enn ei fiskeskøyte

Hun viser til at giftemål ofte hørte overklassen til, og at det sør i landet var viktig å gifte bort jomfruelige døtre for å sikre medgift i den herskende klassen.

- I Nord-Norge og på kysten har man ofte ikke mer enn et gårdbruk og ei fiskeskøyte, mens man sør i landet satt på storgårder med husmannsplasser. Jo mer arv det er er å forvalte, jo strengere kontrolleres seksualiteten, sier Træen.