Gå til sidens hovedinnhold

Derfor må vi ta betalt

Artikkelen er over 1 år gammel

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære leser.

I krisetider vokser behovet for informasjon. Aldri har så mange oppsøkt nettsidene våre som nå. Det stiller ekstra krav til oss når det gjelder å spre korrekt informasjon og løpende nyheter raskt.

De siste dagene har enkelte tatt til orde for at all journalistikk om korona-epidemien bør være åpent tilgjengelig for alle.

La meg forklare hvorfor noe av det du finner på an.no er gratis, og hvorfor vi ber deg betale for noe.

På an.no er viktige fellesnyheter, pressekonferanser, oppdaterte sykdomstall, breaking news og råd fra myndighetene åpent. Vi har eget nyhetssenter med bare åpne saker. Vi har et eget korona-studio hvor vi fortløpende publiserer åpne saker om utviklingen.

Alle saker med samfunnskritisk informasjon, all informasjon fra myndigheter og alle offisielle helseråd er åpent for alle våre lesere. Vi publiserer betydelig flere åpne saker nå enn vanlig.

Likevel må vi ta betalt for mye av den journalistikken vi leverer hver dag. Også nå. Det gjelder gode historier og saker som går dypere i nyhetsbildet. Alternativet er at vi ikke eksisterer.

Det økonomiske krakket gjør at uteliv, butikker og det meste av næringslivet stenges. Det rammet oss i AN umiddlebart. Over natta forsvant det meste av våre annonseinntekter. Disse er avgjørende for finansiering av journalistikken vår.

Det er ikke mer synd på oss enn andre. Men vi er i samme krise som andre. Vi jobber nå med raske kostnadskutt og tiltak for å berge bedriften og arbeidsplassene. I denne krisesituasjonen sitter våre medarbeidere hjemme og produserer innhold for harde livet. Det gjør de med frykten for permitteringer, og usikkerheten for framtidig jobb, hengende over seg. De har også barn, familier, lån og regninger å tenke på.

Det er faktisk vanlig å betale for nyheter. Tidligere betalte vi lisens. Nå spleiser du og jeg over skatteseddelen slik at NRK, upåvirket av alle kriser, har 5,7 milliarder kroner å lage «gratis» journalistikk for. Også reklamefinansierte TV2 mottar 135 offentlige millioner. Avisa Nordland får ikke utbetalt pressestøtte.

Mange bidrar imponerende mye under Korona-krisen. Det gjelder helsearbeidere, kommunale ansatte og andre i det offentlige. Ingen forlanger at de skal jobbe gratis. Det er kritisk viktig at butikkene holder åpent for å tilby brød og melk. Heldigvis tar de betalt. Ellers ville butikken vært stengt i morgen. Apotekene tar også betalt for «livreddende medisin» som Antibac.

Vi gir bort mye gratis, men er helt avhengig av å ta betalt for deler av innholdet. Alternativet er å stenge og permittere alle. Vi vil heller holde deg oppdatert. Vi ønsker også å formidle andre nyheter og positive saker. Historier som i en krisetid binder oss sammen i lokalsamfunnet.

Våre ansatte fortjener lønn for den store innsatsen som legges ned i dette oppdraget.

Kjære abonnent. Nå er det du som holder liv i oss. Tusen takk for tilliten. Vi jobber hardt for å gjøre oss fortjent til den.

Til alle våre lesere: Ta vare på hverandre og ha ei best mulig helg.

Kommentarer til denne saken