Senest tirsdag omtalte Avisa Nordland om fluemareritt for Celine Wilberg Refsnes og ektemannen, da de fikk en mildt sagt ubehagelig tur på Dønnamannen.

– Det var helt grusomt. Jeg trodde hele tiden jeg skulle få panikkanfall, man ville bare bort, forklarer Refsnes opplevelsen som.

Sjokkvarmen som inntraff Nordland skal ha ført til denne eksplosjonen av fluer, ofte i kategorien svartfluer.

Selv på kvelden, i fluefritt område, fikk Refsnes traumer av å tenke på fluene.

– Da jeg lukket øynene på kvelden for å legge meg, så jeg hundre fluer rundt meg. Selv når jeg hører en flue blir jeg helt forferdet, sier Refsnes som forteller at hun egentlig ikke plages av insekter, da hun er vant til å gå på tur.

Sjekk "fluemarerittet" i videoen under:

Derfor er de viktig

Der andre lar seg irritere av "flueinnovasjonen" - ser biolog og generalsekretær i miljøorganisasjon Sabima, Christian Steel, innovasjonen på som et positivt tilfelle.

Uten dem ville økosystemene sannsynligvis brutt sammen, skriver NRK som først omtalte saken.

− Fluene er viktig mat for andre insekter og fugler. Vi ser at flere steder i fjellet har fuglebestanden gått mye tilbake. Derfor er fluene er gode nyheter for mange av de insektspisende dyrene, sier biologen til NRK.

Steel påstår at det virkelige problemet er at det for lite innsekter, hvor i Tyskland har antall innsekter sett en kraftig nedgang med 75% på under 30 år.

Ikke bare tilgangen på mat for fugler og pattedyr vil være redusert uten innsekter. Mange planter er også avhengig av innsekter for frøspredning. Steel nevner innsektene som naturens vaktmester.

Bør ta mer ansvar

Biolog og generalsekretæren mener at myndighetene bør ta mer ansvar i politikk om jordbruk, nettopp for å unngå de negative konsekvensene.

Steel påstår at det er ting du kan gjøre hjemme for å hjelpe innsektene.

− Om man har en litt mer rufsete plen, eller setter av et hjørne der blomstene kan gro vilt, ville det vært et positivt bidrag for insektene.