Derfor bruker de palmeolje i påskegodtet

Freia påskeegg med palmeolje.

Freia påskeegg med palmeolje. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Palmeolje. Få ting har skapt mer engasjement og oppstyr den siste tiden. Og det tok skikkelig av da Freia gjennomførte en kampanje i sosiale medier der de oppfordret fansen til å fortelle om hva de opplever som de nære øyeblikkene i livet

Det viste seg raskt å gå galt, for forbrukerne brukte kampanjen til å kritisere Freias bruk av palmeolje.

Palmeolje brukes fremdeles i mange matprodukter, til tross for at flere produsenter har fjernet den fra hele eller deler av sortimentet. Men, er palmeolje farlig?

Det spørsmålet har nettstedet Gemini.no stilt Professor Vibeke Videm ved Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer ved NTNU. Videm er også overlege ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved St. Olavs Hospital.

– Palmeolje inneholder omtrent 50 prosent mettet fett, det vil si like mye som i smør. Når vi spiser mettet fett, fra for eksempel palmeolje, øker innholdet av den ugunstige typen kolesterol i blodet vårt. Det fører til økt risiko for hjerte- og karsykdom, som hjerteinfarkt og hjerneslag, sier hun til nettstedet.

Ifølge professoren er årsaken til at palmeolje brukes i matvasrer som sjokolade enkel:

– Mettet fett harskner ikke så lett som umettet fett, og fører til at sjokoladen får lengre holdbarhet. Mettet fett er også fastere ved romtemperatur enn umettet fett, så man unngår at sjokoladen smelter hvis den ikke oppbevares i kjøleskap. Det er ikke så lett å finne alternativer med de samme egenskapene, sier hun.

Kommentarer til denne saken