Gå til sidens hovedinnhold

Derfor bør du ikke bruke engangshansker når du er ute

Artikkelen er over 1 år gammel

Folkehelseinstituttet advarer mot at engangshansker kan gi en falsk trygghet.

Det er fremdeles mange forskjellige teorier på hvordan det er best å oppføre seg for å unngå smitte.

Noen ganger kan råd på det samme tema være motstridende til hverandre, og det er vanskelig å vite hva man skal gjøre.

Nå har Folkehelseinstituttet gått ut for å be folk ikke bruke engangshansker når de er i butikken.

Det skriver Dagbladet.

Slappere håndhygiene

Tirsdag ettermiddag publiserte Helsedirektoratet en veileder til all varehandel, inkludert dagligvarehandel, på sine nettsider.

Her skriver de blant annet følgende:

«Alle kunder oppfordres til å følge de generelle hygienerådene og bør holde minst én meters avstand til andre kunder og til butikkens ansatte. Det er per 17. mars 2020 ikke behov for å iverksette smitteverntiltak som går utover dette, for eksempel er det ikke behov for at kunder trenger å benytte engangshansker når de handler næringsmidler. Vi oppfordrer likevel kunder til å bare ta på de varene de skal kjøpe og bruke kontaktløse betalingsløsninger som tæpping/vipps der det er mulig.»

Grunnen til dette er enkel, sier Mette Fagernes i FHI.

– Engangshansker erstatter ikke håndhygiene. Engangshansker bruker man primært om man er i risiko for å få en kraftig kontaminering av hendene, eller når det er risiko for å få skadelige stoffer på huden, sier hun til Dagbladet.

– Vi ser at man føler seg beskyttet når man har engangshansker på, og at det kan føre til dårligere håndhygiene. Vårt råd er derfor klart: Ikke bruk hansker. Vask hendene dine.

Prioriter håndhygiene

Helsemyndighetene har hele tiden vært klar på at det viktigste tiltaket mot smitte er å vaske hendene grundig.

Altså bør ikke engangshansker brukes. Det kan hende at du slipper å få direkte kontakt med viruset selv, men til gjengjeld kan du ende opp med å spre det mer enn det du ville uten hansker.

Bodø kommune hadde i går en pressekonferanse, hvor de hyllet folks tiltak for å hindre spredning av viruset.

– Det vi driver med nå er en massiv nedbryting av smittekjedene. Det gjøre en fantastisk innsats for at dette er mulig. Jeg vil takke alle ansatte og hele befolkningen vår, som gjør en kjempeinnsats, sa ordfører Ida Pinnerød.

I dag er det «folkets spørretime» hvor flere kan få svar på ting de lurer på om viruset. Avisa Nordland streamer pressekonferansen klokken 12 og spørretimen klokken 14.

Kommentarer til denne saken