Mandag denne uka startet Mahler Chamber Orchestra og Leif Ove Andsnes øvelsene til Mozart Momentum som vi får oppleve under Nordland Musikkfestuke 4. og 5. august. Da jeg var innom første prøve, kjente jeg at jeg ble ordentlig rørt. Over førti orkestermusikere fra hele Europa møtes i Bodø for å gi oss noe av den aller beste musikken som noensinne er skrevet. Disse internasjonale orkesterproduksjonene har vært en viktig del av Musikkfestukas DNA i en årrekke. Når de siste to årene har vært så annerledes, oppleves det større enn jeg har innsett tidligere at vi igjen kan invitere verden til Bodø. Vi trenger å møtes og å la oss inspirere av hverandre, både utøvere, publikum og arrangører.

Senere under festivalen, vil et stort, sammensatt orkester fremføre Bruckners mektige 8. symfoni. Et av de største symfoniorkestrene vi noensinne har hørt i vår landsdel (94 musikere på scenen!) går sammen om å formidle et mesterverk i det helt store formatet. I dette prosjektet inngår Arktisk Filharmoni, Kyiv Soloists og en lang rekke musikere fra våre nordiske naboland. Vi har gitt konserten tittelen Fredskonsert nettopp som et bilde på samholdet og styrken som ligger i å kunne møtes fredelig og fremføre musikk sammen i en tid hvor fredelig sameksistens mellom naboland ikke er noen selvfølge. Det store kunstnerkollektivet som et symfoniorkester er, er et sterkt bilde på hva som er mulig å skape når mange enkeltmennesker fra hvert sitt sted bidrar inn i en helhet som er større enn summen av den enkeltes innsats.

Kunst og kultur handler i stor grad om de gode fellesskapene. Eller som det heter i første setning i søknaden Bodø for noen år siden sendte om å bli europeisk kulturhovedstad: Bringing people together is a really good thing to do. Kanskje er dette særlig viktig akkurat nå, når verden oppleves uforutsigbar og i plutselig endring. Vi må hegne om de gylne øyeblikkene, de gode møtene, det som samler oss. Å gå på festival, er en måte å delta i samfunnet på og å bidra til fellesskapet. Kulturtilbudene har begrenset verdi hvis få benytter seg av dem. De gode møtene, enten de skjer på Landsskytterstevnet, på Oppturfestivalen eller under Musikkfestuka er med på å styrke samfunnet vårt og båndene mellom oss. Mange av tilbudene under Musikkfestuka er gratis og kan oppleves av alle, uavhengig av økonomisk status. Torgkonsertene hver dag kl. 12 har varierte program, fra klassisk musikk til konsert med unge Bodøband, samisk musikk, barnekonsert, nordnorsk visekunst og en lys levende jazzlegende. Vi håper publikum tar turen, selv om det skulle regne, for å kjenne på fellesskapet og gleden ved at vi har et åpent samfunn med et aktivt kulturliv.

Da dronning Sonja holdt åpningstale for Nasjonalmuseet i Oslo, med utmerket lyd fra Lydteamet i Bodø, sa hun blant annet dette: «I disse rommene skal mennesker møtes. Fremmede skal streife hverandres blikk og ane: Du har sett. Jeg har sett. Og sammen erkjenne: Vi er ikke alene ... Derfor er ikke kunsten samfunnets glasur. Den er tvert imot selve livsnerven.»

Slik kan det være på konsert også. Selv om musikkopplevelsen er individuell, er vi mange som tar del i det samme. Kunst og kultur bygger fellesskap i lokalsamfunn og bygger broer fra Bodø og ut i verden. Kanskje er det akkurat Mozart eller deLillos vi trenger akkurat nå. Eller en løssluppen orkesterkonsert i Bodøsjøen, med allsang, fest og fyrverkeri.

Velkommen på festival!