Det norske selskapet Prox Dynamics står bak nanodronen «Black Hornet», en bitte liten mikro-drone som summer som en veps og brukes av militæret over hele verden.

Prox Dynamics, som nå er oppkjøpt av det amerikanske selskapet FLIR, har utviklet den nærmest usynlige dronen.

Nå er den tredje generasjonen av dronen kommet på markedet, og den første utgaven fases ut. Nå kommer nanodronen til Luftfartsmuseet i Bodø.

– Det er viktig at museet også representerer denne delen av militær luftfart. Droner er i ferd med en bli en stor del av forsvaret over hele verden og ubemannet luftfart blir også større, så det er klart vi skal begynne jobben med å ta vare på denne biten historie. Ikke minst så streber vi etter å være relevante her på museet, sier Anders Utgår, sjef for Luftforsvarsmuseet, i en pressemelding.

Administrerende direktør for FLIR, Christian Fekete, er også veldig stolt av at dronen nå kommer på museum.

- Det er svært raske sykluser innenfor teknologi, så det blir fort “gammelt». Det at dronen kommer på museet betyr jo at man setter spor etter seg, sier Feketet.

Selskapet har også donert dronen til to andre museer, blant annet et spion-museum i USA.

Dronen, som veier 16 gram, skal inn i en utstilling der man ser for seg at det vil komme flere ubemannede luftfartøy. Den kan også bli en del av en vandreutstilling.