Gå til sidens hovedinnhold

Den siste olja

Artikkelen er over 1 år gammel

Olje og naturgass er hjerteblodet i vår sivilisasjon og jeg ser for meg en fryktelig utvikling den dagen det ikke mer er tilgang til olje og gass.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stort sett alle produkter vi er avhengige av kommer fra fossilt råstoff, direkte eller indirekte. Mat, klær, elektronikk, bolig og alle plastprodukter. Plast er jo en vederstyggelighet og mange idioter dumper plast i naturen. Men vi vil vanskelig overleve uten plaststoffer. Tenk på de som arbeider med vann og avløp. Hva slags rør skal de bruke når det ikke finnes plast? Hva skal brukes som isolasjon av elektriske ledninger og allslags kabler?

Vingene til de største vindmøllene veier 90 tonn for hver enkelt turbin og de er laget av plast, så farvel vindkraft. Det samme gjelder solenergi. Det er vanskelig å se for seg framstilling av solpaneler uten store mengder plast.Det aller meste av klær og sko som vi bruker er laget av kunststoffer som stammer fra fossile råstoffer. Ferske matvarer av kjøtt og fisk vil ha kort holdbarhet uten plast emballasje og inert gass. Umulig å finne i vanlige matbutikker.

Det finns ingen alternativer som kan forsyne en befolkning som nærmer seg 8000 millioner. Jeg kan vanskelig se for meg at f.eks pels som klær vil kunne erstatte kunststoffene.Det mest kritiske vil være mat. I en verden hvor befolkningen øker netto med ca. 200000 hver dag, 80 millioner netto økning i året. Og mange sulter allerede. Uten naturgass som råstoff for hydrogen og derav kunstgjødsel og matproduksjon vil situasjonen bli svært krevende for de fleste. Verst vil det bli i byområder når tilgangen på mat stopper opp. Kritisk for vår sivilisasjon. Kan vi forestille oss veier og gater uten asfalt? Elektriske biler er bygget opp med mye plast, inventar og dekk for eksempel.

Olje og gass er ikke bare drivstoff og energi. Hvis de neste generasjoner skal kunne ha gode liv er det totalt avhengig av mange produkter som kommer fra olje og gass. Hvis vi skal tenke det beste for kommende generasjoner mener jeg at vi må spare på hver dråpe olje og hver kubikkmeter gass og ikke utvinne og brenne opp mer enn vi absolutt trenger å bruke.

Almar Bergli

Kommentarer til denne saken