Solen gløtter fram inn mellom trærne mens fuglene kvitrer fra de grønne toppene. Unni Storhaug og datteren Hege Didriksen passerer skiltene med «Jordbærveien» «Mimrefjøs» og «Eventyrsti», og et stort skilt med «Artigskogen» malt i gult, grønt, rødt og blått henger over hodene deres.

– Her har skogen sitt eget liv, sier Unni og nærmest lister seg inn i en eventyrverden fylt med hundrevis av nysgjerrige små øyne som titter fram mellom busker og trær.

- Liker at noe skjer

Ideen om Artigskogen ble til for to år siden, men det var først på en regntung gråværsdag i fjor sommer at de satte i gang for alvor.

– Vi liker at det er noe som skjer her i bygda, så da kontaktet vi grunneierne og spurte om lov til å finne på noe sprell, og det fikk vi lov til, forteller de.

 

Flere hundre besøkende

På 14 dager samlet de sammen materialer skogen og naturen selv har å by på. De malte røde hus formet som sopp, skar ut runde øyne som de festet i trærne og malte grønne snegler og rosa blomster på stein fra fjæra.

Mens mamma Unni har stått for innsamlingen, er det datteren Hege som har tatt seg av maling og dekor.

I løpet av sommersesongen i fjor, hadde Artigskogen flere hundre besøkende fra hele distriktet på besøk.

– Det var veldig mange her, og det var synd vi ikke hadde laget noen gjestebok. Men vi har hørt rykter om at folk kom langveisfra, kun for å besøke skogen. Mange har også tatt med seg lunsjen sin og satt seg i skogen for å slappe av, sier Hege.

Positive tilbakemeldinger

Og responsen har vært overveldende positiv.

– Vi ønsker at Artigskogen kan brukes som en avstikker når man er på bilferie, et sted man kan strekke på beina og få gode opplevelser sammen med familien, sier Unni.

Hege og Unni fortsetter videre innover i skogen. En rev står og kikker på dem mens de følger stien over haugen. De går forbi Kirkekontoret og en liten gravplass der Svein Sjur og Sissel Sjura ligger begravd etter å ha «gått i garnet».

"Hjølp"

På den andre siden står et rødt fjøs med høner, kyr, sauer og geiter. En sort elg er plassert i skogholtet.

– Og her har vi Artigskogen asylmottak, et mottak for utrydningstruede dyr, sier Hege og stryker en liten lekepanda på ryggen.

På den andre siden av bakken dukker det opp både en ugle med briller og en liten kino. Og blant grønne trær og regntung mose står det et par støvler opp ned i bakken med skiltet «hjølp».

Selv om Artigskogen er til for alle aldersgrupper, står det noe for den litt eldre generasjonen bak den lokale landhandleren.

– Som dere ser har vi Handelsparken i miniatyr her, sier Hege og setter seg ned ved et hvitt lite hus.

På veggen står det «fabrikkutsalg» med en pil ut til baksiden av huset.

– Og her har vi også noe for de voksne, sier hun og trekker i vannslangene som går fra et heimbrentsapparat.

– Vannslangene har vi lagt ned i elva for å kjøle ned apparatet, sier hun og ler.

Bildeserie

Den levende skogen

 

Gode opplevelser

Hundrevis av små dyr, insekter og påmalte steiner er plassert rundt i skogen for å fange ivrige og nysgjerrige barneøyne.

– Ja, det er mye styr å sette opp alt dette, men det er vanvittig artig å holde på. Det er så gøy å stå inne i skogen og høre barna komme mens de ler og peker på det vi har laget til, sier Hege og tilføyer:

– Vi vil at folk skal ta turen til Styrkesnes og få gode opplevelser. Jeg har lyst til at ungene skal danne seg et bilde og lure på hva som er på innsiden av dørene.

På brua over bekken går det ei geit, mens det i vannkanten står tre små troll og ser på dem som går forbi.

– Det er stefaren min som har stått for saging, spikring og utskjæringer. Du kan godt si at dette er et familieprosjekt, sier Hege og smiler.

Tar imot forslag

I løpet av vinteren har det også kommet opp et prikketre, en dyrehage med dinosaurer, en eventyrsti og en møteplass med benker og en gammel båt.

– Planen er at vi skal ha litt nytt til hver sesong. Når vi får opp gjesteboken, tar vi gjerne i mot forslag til hva vil kan tilføye til neste år, sier Hege.

– Ideene får vi mens vi holder på. Det er bare kreativiteten som setter grenser, sier Unni.

Takknemlige

Selv om Artigskogen er laget på dugnad, og både steiner og trevirke er hentet i naturen, har den også medført noen utgifter.

– Vi har brukt en del for å sette i stand alt dette, og jeg tror jeg har brukt mellom 8.000 og 10.000 kroner i maling og materialer, forteller Hege.

Likevel er de takknemlige over å ha fått lov til å få sette opp Artigskogen.

– Vi har vært veldig heldige. Det er ikke vår skog, men velvillige grunneiere har gjort dette mulig. Det skal Styrkesnes berømmes for, sier Hege.

– Styrkesnes er en god og takknemlig plass å være på. Det er Artigskogen et resultat av, sier Unni.