For snart et år siden var det invitert til debatt på Beddingen kulturhus. Spørsmålet lød: Er kulturjournalistikken død? Redaktøren i Avisa Nordland virket brydd av spørsmålet. Han tok ikke på seg skylden, klagde på annonsesvikt, samtidig som han slo fast at de ikke klarte å skrive gode nok kultursaker til at folk gadd å lese dem.

Til samme debatt var tidligere kulturjournalist i AN, Helge Grønmo invitert. Han mente at han som journalist ofte hadde blitt kontaktet av folk som ville at han skulle skrive om deres kulturprosjekt, men at det ikke var en «bra nok kultursak» til at han kunne skrive om det. Også uten Grønmo, legger redaksjonen lista høyt for kultursaker. Det siste året har det ikke vært gode nok kultursaker til at det er verdt å skrive om. Artiklene og reportasjene har uteblitt. Det er i hvert fall lite og ingenting som kommer på trykk. Og kanskje er det like greit, all den tid redaksjonens journalister ikke klarer å skrive godt nok om kultur til at noen gidder å lese sakene.

Siden debatten i fjor tyder det meste på at kulturjournalistikken i Avisa Nordland er døende. Noen vil si at det er litt trist med tanke på alt det flotte som skjer i kulturbyen Bodø. Tidligere i høst fant eksempelvis NRK Bodø Biennale så interessant, med dans og kunst av høy kvalitet, at en omtale lå på forsiden av NRK i flere dager og en ti minutters reportasje fra biennalen ble sendt på riksdekkende radio. ANs redaksjon kunne avse arrangementet med en liten forhåndsomtale, men tok helg allerede onsdag, i god tid før biennalen åpnet torsdag. Nå i helga kunne voksne og barn oppleve De Blåkledde, en nyprodusert teaterforestilling av Salten friteater på Beddingen kulturhus. Bodøbaserte, unge, lovende teater- og musikkfolk har produsert og fremført ny scenekunst på Bodøs nyeste kulturscene. Åpenbart ikke en bra nok kultursak for Avisa Nordland som vil ta kultur på alvor.

Hva tenker en stakkars redaktør? At kulturen er brysom? At kulturen skulle vært begravd i stillhet eller flyttet sørover? Det må være en hodepine for AN at Bodø snart skal bli kulturhovedstad.