Nettavisen: Etter få minutter av søndagens 20 kilometer på Lillehammer klarte demonstranter å bryte seg inn i løypa. De ble raskt dratt ut av løypa av funksjonærer.

– Tullebukker hører ikke hjemme i skiløypa, kommenterte Petter Soleng Skinstad på TV 2 sin sending.

Demonstrantene holdt opp et banner hvor det sto: «stopp oljeletinga». Det ble også fyrt opp bluss da løperne gikk forbi dem.

Demonstrasjonen så ikke ut til å gå noe særlig utover løperne, selv om demonstrantene prøvde å sette seg ned i løypa. De ble imidlertid raskt fjernet av funksjonærer.

– Det er synd at vi ikke bare kan fokusere på løpet. Det vi gjør er å sørge for at det går fint med utøverne og at vi kan fortsette rennet, sier Doris Kallen, verdenscupkordinator i Det internasjonale skiforbundet, om hendelsen.

– Var dere forberedt på demonstrasjonen?

– Vi har vært klar over at det vært lignede hendelser tidligere, men løypene er åpne og vi er glad for å ha tilskuere der ute, men vi foretrekker folk som ser og heier på sporten, sier Kallen til Nettavisen.

Varslet på forhånd

– Er det noen fare for sikkerheten til løperne når noe sånt skjer?

– Det ble sjekket først. Fordi på bildene så vi at noen helle noe fra en flaske, og det er uklart hva det faktisk var, svarer Kallen.

Organisasjonen Stopp oljeletinga varslet om demonstrasjonen i forkant i en pressemelding, hvor de skrev at de ville avbryte verdenscuprennet.

Politiet sier følgende om demonstrasjonen på Lillehammer:

– Vi driver og jobber med det, og har mannskap på stedet. Vi er i dialog med arrangør, sier operasjonsleder Frode Øvreås ved Innlandet politidistrikt til Nettavisen.

– Vi har godt samarbeid med politiet og jobber med å få oversikt over situasjonen, sier Terje Lund, arrangementssjef i Skiforbundet.

Golberg raskest

Pål Golberg var raskest i avslutningen på herrenes 20 kilometer klassisk fellesstart på Lillehammer.

Golberg vant foran Sjur Røthe og Martin Løwstrøm Nyenget.

Britiske Andrew Musgrave førte an i feltet med blanke ski store deler av rennet, men fikk store problemer med å henge med på de siste rundene.

Da løperne gikk ut på den siste runden var det reserven Simen Hegstad Krüger som lå i front av det store feltet.

Han ble imidlertid et par hakk for liten da løpet ble avgjort i en massespurt.

Johannes Høsflot Klæbo, som var storfavoritt til å vinne rennet, sto over 20 kilometeren grunnet «murring» i halsen. Krüger fikk hans plass.