Det er på sin plass at Alliansen ikke får delta

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg bekymrer for den voksende høyrepopulismen i Europa. Vår evige kamp mot ekstremisme er langt fra ferdig, den slags holdninger bare ekspanderer. Det blir skapt en stor andel fiendebilder av innvandrere, jøder og muslimer, og disse blir i stadig større grad skapt av høyrepopulistiske og innvandringsfiendtlige politikere. Det er flere grupper som sprer frykt og hat i gatene i Europa, også Skandinavia, til og med Norge. Er ikke dette et rødt flagg? Det er langt på tide å gjøre en handling, og slutte å overse dette.

For tiden har det florert mye rundt i media om at det høyreekstreme partiet Alliansen skal få ta en del i det politiske arrangementet Arendalsuka. Alliansens leder har frontet ikke såkalte meninger, men heller frontet konspirasjonsteorier som er langt fra sannheten. Han hevdet at «høyre er kuppet og kontrollert av jødiske interesser», og kalt holocaust «et propagandaangrep». Et parti med slike urovekkende uttalelser som faktisk hadde sjans til å delta på et arrangement som skal være for alle uavhengig av religion, hudfarge og politisk ståsted, er direkte drøyt. Vil vi virkelig ha en arena for slike usannheter? Det er på sin plass at Alliansen ikke får delta på Arendalsuka. Jeg er stolt å av å være med i et parti som sa seg tydelig imot dette.

Holdninger til et parti som Alliansen er dessverre økende i Europa. Stadig flere bruker stemmeretten sin til de ytterste høyreekstreme partiene, og dette kjennetegner årets Europavalg. Nå er dessverre en høy risiko for at høyreekstreme partier tar en stor del av makten i EU. Jeg anser denne økningen problematisk siden disse holdningene motstrider våre grunnleggende verdier, nemlig trygghet og tillitt mellom hverandre.

I rapporten Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017 er resultatene oppsiktsvekkende. Det er 34,1 prosent av befolkningen som har utpregende fordommer mot muslimer. Hele 39 prosent støtter påstanden «Muslimer utgjør en trussel mot norsk kultur», og 30 prosent mener at «muslimer ønsker å ta over Europa».

Tallene her stemmer ikke med det moderne globaliserte verdenen vi forventer å leve i, man skulle trodd vi har kommet lengere. Det er en kamp som er rett foran øyene våre, og jeg vil se en handling. AUF ønsker vern av de spesielt utsatte mot disse fryktbaserte idelogiene. Vi vil sette de særlige utsattes frihet foran ekstremistiske gruppers ønske om å spre hat i befolkningen. Derfor mener vi det er viktig å frata statsstøtten fra organisasjoner som aktivt fremmer diskriminering. Vi vil jobbe mer for å straffeforfølge personer som ytrer politiske hatytringer på internett. Forslagene er ikke med på å innskrenke ytringsfriheten, men det er heller snakk om et samfunnsansvar som må tas for en forandring. En forandring som skal skape mer trygghet, og en offentlig debatt som ikke skal spre hat og frykt, men absolutt saklighet. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken