Bevar mangfold i skoletilbudet lokalt – Ungdommene er Nordlands fremtid!

Viktig meldig til politikerne i fylket

Viktig meldig til politikerne i fylket Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Utdanningsforbundet Narvik stiller seg uforstående til Nordland fylkeskommunes forslag til tilbudsstruktur for videregående opplæring i Narvik når de foreslår å legge ned Media og kommunikasjon og Salg, service og reiseliv.

Fylketsrådet holder frem at de skal: 1. Øke andelen elever som fullfører og består. 2. Tilpasse opplæringen til arbeidslivets behov. 3. Øke andelen som kvalifiserer seg til høyere utdanning. Hvordan har de tenkt å få det til når man legger ned tilbud som er med på å gjøre at man når akkurat disse målene?

For å øke andelen elever som fullfører og består har utdanningstilbudet på lokal skole stor betydning for elevenes motivasjon. Det viser seg at for mange 15/16-åringer er terskelen for å flytte på hybel så stor at de heller velger en linje som de egentlig ikke er motivert for, slik at de slipper å flytte. Derfor er det viktig å beholde et så bredt som mulig tilbud lokalt.

Hvis man skal tilpasse opplæringen til arbeidslivets behov, MÅ man lytte til det lokale næringslivet. Et samlet næringsliv i Narvikregionen ser store behov for utdanning innenfor salg, service og reiseliv, og innenfor medier og kommunikasjon på grunn av en stor satsing innenfor reiseliv med Narvikfjellet og VM i alpint som spydspiss. Strategisk næringsplan for Ofoten beskriver satsingsområdene i regionen - forsvaret, reiselivssatsing, kraft og fornybar energi, transport og logistikk er viktige faktorer her. Det er sterke signaler fra lokalt arbeidsliv om behov for mange forskjellige typer kompetanse.

Målet om å øke andelen som kvalifiserer seg til høyere utdanning handler ikke bare om å tilby reine studiespesialiserende linjer. Det kan gjøres ved å opprettholde et bredere tilbud innenfor de studieforberedende utdanningsprogrammene slik at flere ungdommer finner det motiverende og interessant å velge denne typen utdanning. Media og kommunikasjon har rekruttert mange elever til høyere utdanning. For mange går den beste veien til høyere utdanning gjennom yrkesfag. Det kan gi betydelig mer motivasjon å få jobbe praktisk innenfor et fagområde, for etterpå å ta høyere utdanning med en del praktisk erfaring med på veien. Linjen Salg service og reiseliv er en linje som kan rekruttere for både fagutdanning så vel som høyere utdanning.

Elevene i Narvik regionen har EN skole som det er naturlig for dem å søke til når det kommer til geografi. Hvis de ikke skal flytte veldig langt, har de ikke noen andre tilbud å velge mellom enn de linjene som tilbys her. Da er det viktig at de har et bredt fagtilbud å velge mellom. Narvik videregående skole har allerede kuttet i tilbudet; et velfungerende musikk- dans og drama ble radbrekt da det først ble gjort om fra yrkesfaglig til studieforberedende studieprogram for så å lide nedleggingsskjebnen. I tillegg ble vg1 service og samferdsel lagt «hvilende» denne høsten med plan om å få ny «look» neste høst, altså salg, service og reiseliv. Heller ikke vg2 salg, service og sikkerhet fikk leve ferdig, men ble fjernet høsten 2019.

Nok er nok! Skole koster, og skole er nødvendig. Ungdommene er vår fremtid. Det er de som skal drive og bygge regionen vår videre. Hvis ikke de får ta den utdanningen som de ønsker og som regionen trenger, er det en stor spiker i kista for videre utvikling i fylket.

For å få dette til i Narvik, er det ikke mye vi ber om. Vi ber om lokalt fleksible ordninger for å kunne tilby de fagene regionen trenger og gi de tilbudene elevene ønsker. Vi ber om at skolen får mulighet til å utnytte tilgjengelige ressurser slik at den selv får samordne klasser og fag ut fra søkertallene. Med en fleksibel ordning vil skolen kunne utnytte midlene bedre enn det fylkets statiske modell legger opp til.

Gi Narvik videregående skole mulighet til å starte linjene Media og kommunikasjon og Salg, service og reiseliv – Ja det vil kanskje koste litt mer – men vi må se fremover – dette er en investering for fremtida!!!

Eva-Lisa Kautovuori , Siss-Ann Aa, Trine Marit Flage
Tillitsvalgte Narvik Videregående skole - Utdanningsforbundet Narvik,
Anita Warem Pettersen, Leder - Utdanningsforbundet Narvik


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken