Gå til sidens hovedinnhold

Nord Universitet bruker penger som fulle sjøfolk

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

‹‹Når nordlendingen kommer hjem fra tokt, har han tjent 200 kroner. For de 20 kjøper han et silkeskjerf til kjæresten, for de 180 kjøper han wienerbrød! Hans hemmelige valgspråk er: Man må da ha det litt godt her i livet.››, skrev Agnar Mykle.

63 millioner kroner spanderte Nord Universitet på reiser for sine ansatte i 2017, i 2018 noe mindre, men universitetet bruker adskillige mer på reise og diett enn sammenliknbare institusjoner. For eksempel hadde Høgskolen på Vestlandet med 500 flere ansatte (totalt ca 1850) et reisebudsjett på bare 17 mill for 2018 og 24 mill for 2017. Det er langt under halvparten av reisebudsjettet til Nord Universitet.

Direktør for HR og økonomi ved Nord Universitet, Anita Eriksen, forklarer det store reisebudsjettet med fusjoneringsprosessen. -Vi fusjonerte 3 virksomheter fra 1.1.2016 og har hatt ekstraordinære kostnader knyttet til dette. Ellers er det naturlig med utstrakt reisevirksomhet ved å ha drift på 9 ulike studiesteder. Videre har vi utstrakt samarbeid både nasjonalt og internasjonalt, forteller hun. Men fusjonerte gjorde da også Høgskulen på Vestlandet, den ble opprettet 1. januar 2017 gjennom en sammenslåing av Høgskolen i Bergen, Høgskulen i Sogn og Fjordane og Høgskolen Stord/Haugesund.

Høgskolen på Vestlandet har i dag fem studiesteder , Bergen, Førde, Haugesund, Sogndal og Stord – alle med utdannelse på mastergradnivå.- Jeg har ikke detaljert kunnskap om andres reisebudsjett, og kan dermed ikke kommentere nivået på deres reisebudsjett, sier Anita Eriksen, sier direktør for HR og økonomi ved Nord Universitet. Bakgrunnen for fusjoneringen var at Kunnskapsdepartementet hadde gitt beskjed om at høgskolene er for små til å holde fram som selvstendige enheter. De ga derved høgskolene på Vestlandet og andre små høgskoler som HINT frist til å «revidere sine preferanser» angående framtidig struktur overfor Kunnskapsdepartementet

Mens Høgskolen i Nord-Trøndelag (HINT) den gang vendte seg mot Nord, besluttet et enstemmig styre ved Høgskolen i Ålersund å vende seg mot NTNU og ærverdige Norges Tekniske Høgskolen. Høgskolen i Sogn og Fjordane vendte seg derimot sørover. Studieporteføljen til Høgskolen i Ålesund og Høgskolen på Vestlandet viser da også en vektlegging på matnyttige fag som marin teknikk og nautiske operasjoner, mens Nord Universitet holder seg med fag som Adventure knowledge, altså opplevelseskunnskap. Dette kan være et uttrykk for det er helt ulike kulturer ved de to lærestedene. Vestlendingen er da også kjent for sin nøysomhet, noe nordlendingen ikke har ord på seg for å være.

Sogningen minner på mange måter om sunnmøringen, der han har funnet sitt levebrød mellom stupbratte alper og Atlanterhavets brenninger. «Aldri har man hørt om en sunnmøring som har begått underslag, drukket brennevin, deltatt i pardans, bannet, klatret i lyktestolpe, eller badet på en strand. De er uangripelige,» skrev Agnar Mykle i sitt visjonære essay om denne folkestammen som er «den minste i landet. «De er avskyelige, så meget mere som de besidder alle dyder,» skrev Agnar Mykle om vestlendingen i 1965».

På Vestlandet handler det altså om å ete sitt brød i sitt ansikts sved. -Det finst sjølvsagt også kulturelle trekk som tydeleg skil Vestlandet frå andre landsdelar. Fleire forfattarar har òg peikt på dei motstridande livsmaktene som særpregar vestlandslynnet; «bresten», seier Hans E Kinck. «Bråkastfolket», kalla Jon Eikemo det. Den pietistiske arven og korleis dei store vekkingsbylgjene forma landskapet, kjem ein heller ikkje utanom, sier spesialrådgiver Georg Arnestad ved Høgskolen på Vestlandet.

Utdanningsdirektør John Ole Vange hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane vil imidlertid ikke være med på å spekulere i om det er de store kulturforskjeller mellom vestlendingen og nordlendingen som speiles i de store forskjellene i reisebudsjett i de to regionene. Men kanskje er det betegnende at ingen hos Fylkesmannen i Nordland har sett seg i stand til å svare på spørsmål om dette før helga. Man er kanskje ute og reiser?

Kommentarer til denne saken