Valget i Steigen

Fremover

Fremover Foto:

Av
DEL

LeserbrevBasert på de siste dagers debatt i sosiale medier og nyhetsbildet, er det nå på tide at Venstre tar til motmæle og redegjør for hvorfor vi valgte å støtte SV i et valgteknisk samarbeid etter kommunevalget i Steigen. I motsetning til hva som er antydet i diverse uttalelser, var det ikke vår eneste opsjon etter valget. Det er mange som forsøker å bygge murer i ordskiftet – og jeg håper med dette at vi kan bidra til litt klargjøring av hendelsesforløpet og bakgrunnen for Venstres valg.

Venstre ble som ett av flere partier invitert til å samarbeide med Senterpartiet etter valget, med gode posisjoner på forhandlingsbordet. Dette er naturlig og en del av forhandlingsmandatet: partiene sonderer ulike løsninger. Vi hadde et godt møte med Senterpartiet og ingen i deres forhandlingsutvalg ga uttrykk for noen form for mistillit til Venstre i prosessen. De ville naturlig nok vite hvor Venstre sto hvis en ny kommunesammenslåing kom på trappene igjen, noe vi redegjorde for (på samme måte som tidligere i valgkampen). Det endte med at vi fikk et konkret tilbud fra Sp om samarbeid i etterkant av møtet. I prinsippet kunne Venstre fått enda bedre uttelling for stemmene sine sammen med Sp, enn vi fikk i et alternativt samarbeid. Så hvorfor valgte ikke vi å stå sammen med Sp, men velge en annen løsning?

Det skyldes i hovedsak to forhold: – den ene var at vi som et lite parti ville forsvinne i den store Sp blokken. 1 representant sammen med 7 fra Sp pluss 1 fra et annet parti, ville gitt begrenset gjennomslagskraft i posisjon. Styrkeforholdet ble veldig ujevnt – selv om vi i Steigen har mange områder hvor vi følger hverandre politisk.

For det andre: SV hadde en veldig god ordførerkandidat i Aase Refsnes. En topp motivert politiker, med en stor arbeidskapasitet, solid politisk erfaring og et stort nettverk gjennom sin jobb som fylkesråd. V og SV har også sammenfallende syn på skolepolitikk, miljø, fiskeripolitikk og framtidsvisjoner for Steigen. På tvers av mange partier – framstår Aase som samlende og løsningsorientert, framfor å nøre opp under gamle feider. Det er ikke noe som heter vi og dem – det er oss, og det inkluderer alle. Vi tror at det den eneste farbare veien for Steigen framover.

Hadde Aase Refsnes i SV bare vært «ute etter makt», som enkelte skal ha det til – så hadde nok mulighetene på fylkesnivå kunne gitt henne enda bedre uttelling etter et meget godt valg for SV der også. Men Aase har hele tiden vært tydelig på at hennes primære ønske og mål er å jobbe som heltidspolitiker for Steigen. Venstre valgte å støtte hennes kandidatur, på lik linje med flere andre partier.

Det var ingen hevnaksjon eller et kupp. Det var enkelt og greit vårt valg – og nå er det på tide å stå opp for det valget.
Og det gjør jeg og Venstre – rakrygget.

Til debatten i sosiale medier: At grupper av velgere i Steigen, eller politikere for den saks skyld, nå skal skamme seg – eller kjenne på skyld for at man har bidratt til løsningen som nå foreligger – er i beste fall merkelig. Slik er demokratiet.
Steigen må nå samle seg og finne sammen igjen. Det er ikke vi og dem – det er oss. Det er Steigen som gjelder framover.

Gratulerer til Aase Refsnes, SV og Steigen. Vi har virkelig trua på at dette blir bra. For hele kommunestyret og hele kommunen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags