Åpent brev til Steigen SV

Av

Takk for nå SV.

DEL

LeserbrevSå var det altså et faktum. SV fikk ordføreren! Hurra! Selv sto jeg på lista til SV, dog på en beskjeden 10.-plass, men jeg sto nå der. Gjennom valgkampen var jeg nok ikke blant de tydeligste, verken på stand eller i sosiale medier, men jeg kjempet nå fortsatt for SV. Gjennom utallige diskusjoner i forskjellige settinger argumenterte jeg for hvor viktig det var å få et sterkt SV. Dette gjorde jeg fordi jeg ønsket meg en forandring i Steigen. En Forandring hvor vi kunne legge bak oss fire år med kaos i kommunestyret, et kaos tuftet på et ikke-holdbart valgteknisk samarbeid fra 2015. Med skifte i kommunen, mener jeg ikke at det nå var på tide å kaste Senterpartiet på dør, men et reelt skifte. De siste årene har Steigen i realiteten vært styrt av en opposisjon i flertall, hvor SV, Sp og Rødt har vært i mindretall. Selv om Asle Schrøder har hatt ordførervervet, har det de siste to årene krystallisert seg en ganske klar opposisjon i posisjon med Ap, V, H, PP og Frp.

Siden Venstre forlot sine venner (SV, Sp og Rødt) fra samarbeidet for noen år siden var kommunen i et politisk vakuum. Sp, SV og Rødt var spilt ut på sidelinjen og forskjellige «bander» og møter på bakrom rådet den politiske grunnen i Steigen. Og etter hvert gledet vi oss til valget i 2019 – da skulle folket få si sin oppriktige mening om hvordan de nå ønsket kommunen styrt. Valget kom og folket talte. De som ble satt på sidelinjen av H, V, Ap og Frp vant valget. Ap, H, V og Frp fikk svi av velgerne, mens SV og Sp gjorde brakvalg! Du trenger ikke være valgforsker for å forstå hvorfor. Folk var lei! Og igjen, hurra! Vi vant valget, SV og Sp! Den konstellasjonen som ble frarøvet makta, grunnet dårlig politisk arbeid i et såkalt valgteknisk samarbeid, var nå gitt tillit fra folket til å prøve på nytt. Bordet var dekket, det ble feiret rundt på valgvaker for både Sp og SV. Det haglet inn med gratulasjons-SMS-er hvor hovedbudskapet var «Vi klarte det!». Men nei, da ...

Etter valget velger SVs listetopper å gå i direkte forhandlinger med Ap, H, Frp og V. for å sikre seg ordføreren. Altså i direkte forhandlinger med alle partiene vi har kjempet imot i fire år! Disse partiene var selvsagt ekstremt svekket grunnet hvordan de på promiskuøst vis hadde styrt kommunen i fire år. Svekket med rette. Partiene som ble plassert på sidelinjen hadde, på sin side, styrket seg tilsvarende. Folket hadde talt. Den gamle «opposisjonen» skulle ikke ha makt. Det var klart for et skifte. Men, hva i alle dager er det som skjer nå? Det var da ikke dette jeg stemte for! At SVs forhandlere mener det er så viktig at Aase blir ordfører og ikke Øystein (Sp), at de nå inngår et såkalt valgteknisk samarbeid med de fire partiene vi i fire år ikke kunne jobbe sammen med, er noe som overhodet ikke har vært kommunisert i valgkampen.

Og hva er et valgteknisk samarbeid? Det bedyres at det ikke er tuftet på politikk, men en fordeling av posisjoner (som om denne fordelingen ikke er politisk! Selvfølgelig er det politisk!). Så må de politiske sakene opp i kommunestyret én etter én og behandles av hele kommunestyret. For å minne alle om valget for fire år siden, så ble det også der inngått et valgteknisk samarbeid. Sp fikk ordfører, Venstre fikk vara. Det var et slags flertall også, helt til det kom noen saker hvor Venstre trakk seg ut av samarbeidet og søkte til opposisjonen, og vi endte opp i det politiske kaoset som har rådet Steigen de siste årene. En ordfører med mindretall og en opposisjon med makta. Og en vingling fra sak til sak som satte Steigens befolkning opp mot hverandre. Et sant kaos! Det er denne ordningen SVs kommunetopper nå vil gå inn i på nytt, sammen med våre politiske motstandere fra de siste fire årene – for å få ordførervervet.

Miljøpartiet SV inngår altså et samarbeid med det eneste partiet hvor listetoppen er uttalt klimafornekter (Frp og Magne Vik) og skole- og distriktspartiet SV inngår et samarbeid med det Arbeiderpartiet som er klar for å legge ned grendeskolene våre, og som i forrige periode satte himmel og jord i bevegelse for å slå oss sammen med Bodø. SV skal også samarbeide med Venstre som i forrige periode var partiet som sørget for at opposisjon endte opp som posisjon – mot SV! Og med Høyre som har den diametralt motsatte politikk som SV! Alle disse kamelene svelges for at vi skal få ordførervervet på bekostning av Sp, som vi har samarbeidet fint med i fire år. Både maktkåtskapen for å få ordførervervet og mistilliten til våre venner i Sp og deres ordførerkandidat, klinger svært dårlig i mitt sosialisthjerte.

Demokratisk eller udemokratisk? Det sirkuset SV har vært direktør for de siste dagene er, dessverre, ikke udemokratisk. Flertallet i det valgtekniske samarbeidet er et faktum, og i den grad det er spilleregler i en forhandlingssituasjon, ble nok disse også fulgt. Men det er et demokratisk problem når spillet blir så til de grader uforutsigbart som det her ble. Min stemme til SV, var ikke en halv stemme til Ap, H, V og Frp! Og dette er det mange som stemte SV føler på nå. Det samme gjelder nok Fre-ere, høyrefolk og Ap-velgere. Jeg kan selvsagt bare snakke for meg selv, men noe annet ville vært underlig.

Jeg skammer meg over å ha fått venner, familie og bekjente til å stemme SV på bekostning av Sp. Her selges sosialistsjelen til partiet for å få posisjoner. Hadde det vært et snev av redelighet her, hadde SVs toppolitikere i valgkampen sagt klart ifra om hvor skapet sto og at de ikke ønsket et samarbeid med Sp.

Så, men dette brevet sier jeg farvel til SV. Utmeldelsen er foretatt. Mange vil nok kalle meg for feig siden jeg nå velger å forlate partiet, i stedet for å kjempe for å få gjennomført god SV-politikk i framtiden. Det får så være. Jeg kan i alle fall ikke stå bak et styre og våre listetopper i Steigen som etter min mening rett og slett ikke oppfører seg redelig og fører velgere og politiske venner bak lyset. Klinger så dårlig med mine sosialistiske verdier at jeg heller står utenfor med tilnærmet rak rygg. Og igjen unnskyld til dem av dere jeg overbeviste til å stemme SV. Jeg trodde virkelig ikke det som har skjedd var mulig.

Takk for meg. Andreas Altermark, 10. – plass på SVs liste ved valget

(Til orientering ble de samme synspunktene som jeg redegjør for her, sendt til forhandlingsleder og leder i Steigen SV i god tid før forhandlingene var sluttført)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags