Valget og meningsmålingen

Av
DEL

LeserbrevInfact AS leverer meningsmålinger til Amedia, med en sikkerhetsmargin på ca 3 pst. Medieforskere har påstått at Infact AS viser for positive tall for partiene på venstresiden i motsetning til for de på høyresiden. Hvordan ser det ut ved dette valget?
Tidlig i september presenterte an.no en meningsmåling for Bodø. Sammenligninger vi denne målingen mot valget, får vi følgende resultat:
Partiene på venstresiden: For Rødt ble det full klaff; 7,9 pst ved måling og det samme ved valget. For SV viste målingen 6,9 pst, mens valget ble 4,9 pst, et avvik på - 40 prosentpoeng. For Ap viste målingen 23,3 pst, mens valget ble 27,4 pst, et avvik på 15,0 prosentpoeng. Vi ser ingen spesiell favorisering her, med en overvurdering for SV og en undervurdering for Ap.

Midtpartiene: For Sp viser målingen 10,9 pst, og valget ble 10,0. For MDG sier målingen 5,7 pst og valget ble 5,8. For begge er det små avvik. Større er avviket for V. Målingen sier 3,3 pst, mens valget ble 4,3 pst, et avvik på 23,3 pst. For Krf er det nesten spot on; måling 2,1 pst mot valg 2,0 pst.

Partiene på høyresiden: Infact AS hadde målt H til 24,9 pst, mens partiet i valget fikk 25,9 pst, som er et lite avvik, bare 3,9 prosentpoeng. For Frp viser målingen 14,1 pst, mens valget ga partiet 11,4 pst, et avvik på hele 23,7 pst. Vi noterer at H er litt undervurdert ved målingen, mens Frp er mye overvurdert. Årsaken til det lavere valgresultatet for Frp i forhold til målingen, kan være at noen som hadde svart til Infact AS at de skulle stemme Frp enten har hoppet over til et annet parti eller ikke møtt frem ved valgurnen.

Med grunnlag i resultatet ved Bodø-valget i 2019, kan vi ikke finne at Infact AS i sin måling overvurderer oppslutningen om partiene på venstresiden i motsetning til partiene på høyresiden. Avvikene fordeler seg jevnt på begge sider. For landet som helhet, kan konklusjonen bli en annen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags