Tid for selvransakelse

Av
DEL

LederDen ferske meningsmålingen Avisa Nordland presenterte onsdag, må være direkte skremmende lesning for Nordland Arbeiderparti. I aldersgruppen 30 til 44 år – en gruppe partiet tradisjonelt har stått sterkt i – har Aps oppslutning falt fra 37,5 til 11 prosent på fire år. Det er historisk dårlig.

Les her: Unge voksne flykter fra Ap

Ikke riktig så ille står det til når alle aldersgrupper ses samlet. Partibarometeret viser Ap på 20,8 prosent. Det er en fattig trøst. Oppslutningen blir bedre jo eldre velgerne er. Det viser med all tydelighet at Arbeiderpartiet har mistet grepet om unge voksne, mens de som har vært partimedlemmer kanskje i flere tiår er mer trofaste. Å miste grepet om det store segmentet «unge voksne» er farlig for et hvilket som helst parti, ikke minst fordi trofaste slitere dør ut etter hvert. Rekrutteres ikke yngre velgere og medlemmer, kommer partiet til å slite.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll forklarer den dårlige målingen med at Ap er et veldig dårlig opposisjonsparti, og at Ap i Nordland må ta støyten for regjeringens sentraliseringspolitikk. Det er det enn et snev av sannhet i. At Ap er dårlig i opposisjon, er også klinkende klart. Fire år i opposisjon på Stortinget ga ikke regjeringsskifte i 2017, til stor forbauselse både for Ap, og for mange på venstresiden i norsk politikk.

Men å skylde på regjeringen og sentrale politikere for dårlig oppslutning i Nordland holder ikke. I motsetning til Senterpartiet, som fosser fram, har ikke Arbeiderpartiet klart å formidle godt nok at det er et alternativ. Fylkespolitikerne er tilnærmet usynlige i valgkampen. Vel nok har noen sikkert stått på stand og delt ut roser, men det har ikke kommet mange utspill som har skapt oppmerksomhet. Det ligger ingen kø av kronikker og leserbrev fra fylkespolitikerne som venter på publisering. Det er tilnærmet helt tyst.

I den grad noen fylkestopp har vært synlig i mediene i valgkampen, har det vært når fylkesråden for samferdsel, Svein Eggesvik (Sp), har vært nødt til å svare på kritikk for kutt i ferge- og bussruter. Regjeringens sentraliseringspolitikk og kutt i overføringene til fylkeskommunen rammer likevel ikke Sp. Tvert imot har Sp styrket seg i Nordland, i alle aldersgrupper.

Uansett om valgresultatet blir markert bedre enn meningsmålingene viser må Nordland Arbeiderparti gå i seg selv. En helt annen holdning til valgkamp, valg og velgere må til; ikke minst av hensyn til fylkeskommunen. Den står fra før av svak i folks bevissthet, og har ikke spesielt godt omdømme.

Også det må fylkesrådslederen og Nordland Ap ta sin del av ansvaret for.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags