Like lite som Rødt ønsker Aps ordfører ønsker Ap å være avhengig av Rødt i bystyret.

Av
DEL

LederNår Miljøpartiet de Grønne (MDG) nå har brutt forhandlingene med Ap, Sp, SV og KrF om ordføreren og flertallet i Bodø bystyre, er retningen for bodøpolitikken de neste fire årene igjen i det uvisse. Partiet har fått gjennomslag for flere av sine krav. Rønvikjordene er ett av problemene, en sak MDG tapte inneværende periode. Det er nærliggende å tro at også MDG må ha skjønt at det ikke under noen omstendigheter blir omkamp verken på borgerlig eller rødgrønn side. Det virker derfor som om Rønvikjordene brukes som et rent forhandlingskort.

Håkon Møller i MDG mer enn antyder at et valgteknisk samarbeid med borgerlig side kan være aktuelt, i og med at det ikke blir noen samarbeidsavtale med den rødgrønne siden. Det er ikke spesielt overraskende. MDG er blokkuavhengig, og byttet side så sent som i desember og sørget for flertall for de borgerliges budsjett.

Også Rødt er åpen for valgteknisk samarbeid – overraskende nok også med borgerlig side. Det er uaktuelt for Rødt å stemme på Høyres ordførerkandidat, Lars Vestnes. Kompromisset kan være Venstres Ida Gudding som ordfører. Det er overraskende at partiet Rødt åpner for valgteknisk samarbeid med de borgerlige. På oss virker det som partiet er villig til å gjøre alt for å hindre at Arbeiderpartiet får ordføreren. For Rødt kan umulig tro at Rønvikjordene – som er en viktig sak også for Rødt – er nærmere omkamp selv om Venstre får ordføreren.

Et valgteknisk samarbeid sikrer posisjoner, men medfører ingen bindende avtale om politikken de neste fire årene. Det betyr at MDG og/eller Rødt kan avgjøre hvem som blir ordfører, men representantene i bystyret står ellers fritt til å gi støtte til den ene eller andre blokken fra sak til sak. Partiene får dermed markert seg, uten å «binde seg til masten». Uansett hvilken blokk som til slutt ender med ordføreren, betyr det å styre med mindretall i bystyret. En særdeles krevende, og lite ønskelig situasjon. Nå snakker MDG med de rødgrønne igjen. Og derfor kan Ap være villig til å forhandle på nytt både om Rønvikjordene og andre krav MDG måtte ha. Like lite som Rødt ønsker Aps kandidat som ordfører, ønsker Ap å være avhengig av Rødt i bystyret.

Det er også uklart hva KrF kommer til å gjøre. Partiet har styrebehandlet og sagt ja til samarbeid med venstresiden, men nå er situasjonen en annen. Borgerlig side er avhengig av KrFs ene representant for å få flertall. Den rødgrønne siden er nå plutselig avhengig av støtte fra Rødt, som altså ikke er bundet av noen samarbeidsavtale. Dermed risikerer KrF at hjertesakene i samarbeidsavtalen ikke får gjennomslag i budsjettet. Da er det fristende å bytte side, for å sikre flertall og gjennomslag.

Situasjonen i bodøpolitikken er særdeles uklar akkurat nå. Det kan ende med at ingen side sikres styringsdyktig flertall. Det er den minst gunstige situasjonen for bodøsamfunnet de enste fire årene. Men ting skjer fort. Torsdag moren kan alt være avgjort.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags