Uten mat og drikke...

Av
DEL

LeserbrevUnder Ap sitt landsmøte ble det vedtatt at Arbeiderpartiet skal jobbe for å innføre gratis skolemat. Og som mamma til ei som nettopp har fullført sitt første skoleår er jeg veldig glad for dette! For vi som er voksne vet hvor viktig det er med mat. Og riktig mat. Og ikke minst nok mat, energirik mat og hele den leksa der. Men selv om vi sitter på all den kunnskapen, vet vi også at det ikke er like lett å få i et morgentrøtt barn dette viktige måltidet, i en hektisk og heseblesende morgenstund før jobb og skole/ SFO.

I det gode landet vi bor i er det lett å tenke at alle har med seg en matpakke på skolen, i en eller annen form. Enkelt, ikke sant?! Foreldrenes ansvar, helt klart! Men undersøkelser gjennomført av Norstat i 2017 viser at bare 1 av 5 skoleansatte sier at barna alltid har med seg matpakke i sekken. Og som ikke det er hårreisende nok, opplever halvparten av lærerne som ble spurt at elevene er ukonsentrerte daglig eller flere ganger i uken fordi de ikke har spist tilstrekkelig i løpet av skoledagen. Vi skjønner nok at det gjerne er de som kommer fra lavtlønnede familier som også her faller mest imellom, og derfor blir de sosiale forskjellene gjeldende også her. Er det sånn vi vil at barna våre skal ha det på skolen?

Jeg mener vi som omsorgspersoner må si et rungende NEI og virkelig ønske skolematen hjertelig velkommen! Det betyr ikke at vi må innføre varm lunsj, eller at måltidet må være krevende å lage til. Grove brødskiver med godt pålegg og litt grønnsaker er mer enn nok og trenger ikke koste all verden av penger, tid og ressurser. Og i dagens samfunn, hvor vi er så opptatt av barns medvirkning, så kan vi jo ta dette med inn i undervisningen og faktisk få store læringsutbytter av noe så enkelt som å stelle i stand et nødvendig måltid.

Det å spise mat sammen er i tillegg en sosial dannelse. Et måltid er full av sosiale regler; Hvordan forsyner man seg av de ulike rettene, vente på tur, ikke bruke hendene osv.

Forskning fra 2012 viser at en skolefruktordning som er gratis for alle reduserer sosial ulikhet både når det gjelder inntak av frukt usunne snacks og derfor mener jeg at dette må skaleres opp til å gjelde et helt måltid.

Gratis skolemat for alle viser forskningen at vil ha en stor effekt på elevenes læring, kosthold og miljø. Og vi bør alle være opptatt av nettopp disse tingene. For det er i alles interesse at barna våre har det så godt som vi kan legge til rette for dem, når de skal lære, vokse og utvikle seg til å bli framtidens helter. Så derfor er jeg stolt av at Bodø Arbeiderparti går til valg på nettopp dette; at vi skal innføre gratis skolemat i Bodø. Det betyr mye for elever, lærere og foreldre!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags