Gå til sidens hovedinnhold

Dagens fattige barn blir morgendagens fattige voksne

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge et av verdens rikeste land. Likevel vokser nesten 100.000 barn opp i fattigdom. Dette er barn som gruer seg til første skoledag etter ferien fordi de ikke har en kul reise å fortelle om. Barn som ikke går i bursdagene til bestevennene sine, fordi de vet foreldrene ikke har råd til gaver.

Fra tidlig alder ser barn som vokser opp i fattigdom at de ikke er en del av samfunnet og kan delta på aktiviteter på lik linje med andre barn. Gjennom å la barn vokse opp i fattigdom lærer vi dem maktesløshet og at de ikke er likeverdige andre. Dette fører til at disse barna er langt mer utsatt for psykiske lidelser enn andre barn, og dagens fattige barn vil bli morgendagens fattige voksne.

SV mener at alle barn fortjener en oppvekst med like muligheter. Derfor går vi til valg på å øke barnetrygden, som er den mest effektive måten å få barn ut av fattigdom på. Barnetrygden har stått stille siden 1996, og dermed ikke fulgt prisveksten ellers i samfunnet. Dersom barnetrygden hadde vært prisjustert ville vi hatt nesten 20.000 færre barn som vokser opp i fattigdom. Derfor er prisjustering og øking av barnetrygden et av fem absolutte krav SV stiller til forhandlinger med andre partier etter valget.

Noen partier vil behovsprøve barnetrygden. Det mener vi er feil. En behovsprøvd ordning, som jo kuttes når man kommer i jobb og får høyere inntekt, blir lett en klassisk fattigdomsfelle: Det blir mye mindre å tjene på å få seg en jobb eller en større stilling.

En behovsprøvd ordning er også mer byråkratisk å håndtere. Barnetrygd bør være en del av de universelle velferdsordningene, akkurat som skole eller sykehusinnleggelser.

Velferdsordningene, som skal hjelpe barn som lever i fattige familier og hindre at de blir morgendagens fattige voksne, må ikke hindre at de voksne i familien kommer i arbeid.

Vi skylder alle barn som vokser opp i Norge å gjøre noe med ulikheten som fratar dem muligheten til å lykkes i framtida. Dersom vi ikke klarer å hjelpe de mest sårbare i samfunnet, undergraver vi selve fundamentet for velferdsstaten der alle skal ha like gode muligheter for å lykkes i livet.

Et samfunn med små økonomiske forskjeller er et varmt samfunn og et velfungerende samfunn, der tilliten mellom folk er høyere. Når 100.000 barn vokser opp med færre muligheter enn sine jevnaldrende, beveger vi oss bort fra dette samfunnet. Derfor må vi øke barnetrygden! 

Kommentarer til denne saken