Debatt, demokrati og saklighet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL
Vi har i Norge et velfungerende demokrati. Grunnlaget for dette er ytringsfrihet, åpen debatter og respekt for ulike meninger. Respekt for ulike meninger og saklighet gir et godt grunnlag for den politiske dialogen som har ført vårt samfunn framover. Løsningene på vanskelige saker bærer  preg av gode kompromisser som tar hensyn til de ulike interessene og som de ulike interessegruppene kan leve med.

Leserbrev 

De siste årene har jeg med bekymring sett en tilspissing av debattformen både i deler av det politiske Norge, i sosiale medier og i avisene. I Avisa Nordland ser jeg nå ofte debattinnlegg hvor saklighet er byttet ut med karakterisering av grupper og enkeltpersoner i negative ordelag. Det siste eksemplet er at Jonas Gahr Støre blir beskrevet som en lystløgner. Men også lokale debattanter blir beskrevet med negative karakteristikker som naive, dumme m.m. Jeg tror debattformen med å kritisere de en er uenige med på en negativ måte fører til at mange som ønsker å delta i samfunndebatten kvier seg for det. Det gjelder i alle fall meg selv. En tilspisset debatt, usakligheter og tendens til sjikane av de en er uenige med vil på sikt undergrave demokratiet vi er stolt av å ha i Norge.

Jeg oppfordrer ut fra dette de som deltar i samfunnsdebatten om å bidra til en saklig debatt med respekt for andres meninger. Utfordringen går og til redaksjonen i AN om å stille krav til oss debattanter om saklighet og respekt for andres meninger om innleggene skal bli publisert i nettavisa/papirutgaven. Ytringsfriheten lever best når debatten er saklig og respektfull.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags