Gå til sidens hovedinnhold

For en anstendig norsk utenrikspolitikk!

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stortingsvalget er også et valg om Norge fortsatt skal støtte USAs ødeleggende kriger rundt om i verden. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, tidligere statsminister og tidligere leder for Ap, uttalte i begynnelsen av juli at Norge må opprettholde det nære vennskapet til USA, uansett hvem som er president. Nå jubler Stoltenberg over at Donald Trump vil sende nye tusener av soldater til Afghanistan.

Bjørn Tore Godal, tidligere utenriksminister i Ap, ledet et utvalg som gransket den norske deltakelsen i krigen i Afghanistan. I rapporten som ble lagt fram i fjor står det blant annet: «Antallet sivile drepte har steget fra år til år. Det er ingen sikre tall for hva konflikten i perioden 2001–2014 har kostet i antall menneskeliv og penger. Antallet drepte kan være over 90 000.» Videre heter det at militante islamistgrupper har fortsatt fotfeste i deler av landet, og at Taliban dag står sterkere enn noen gang. Likevel vil Nato at Norge skal sende flere soldater til Afghanistan. Dette må Norge si et tydelig nei til. Tvert imot må vi hente de soldatene som allerede er der hjem til Norge.

Som statsminister var Stoltenberg hovedansvarlig for norsk deltakelse i bombinga av Libya i 2011, omtalt som den største utenrikspolitiske skandalen i moderne norsk historie. Et enstemmig storting stilte seg bak dette. Hadde Rødt vært på Stortinget da ville det ha vært en klar stemme mot. USAs forrige president, Obama, omtalte dette som hans største utenrikspolitiske tabbe da han gikk av. Mange mener at Norges aktive rolle, med Stoltenberg i spissen, var en viktig grunn til at han ble valgt som generalsekretær i Nato.

Jens Stoltenberg har fortsatt full støtte fra ledelsen i Ap og selvsagt også fra den sittende blåblå regjeringa med Erna Solberg i spissen. Men Ap og Høyre/FrP-regjeringa er ikke alene om en slik underdanig holdning overfor USA. Da norske F16 jagerfly høsten 2002 ble sendt til Afghanistan for å støtte den USA-ledede krigen der, var KrFs leder Kjell Magne Bondevik norsk statsminister og sto og vinket da flyene tok av fra flyplassen i Bodø.

Hvis du mener at den norske krigsdeltakelsen under USAs lederskap er riktig, har du altså flere partier å stemme på. Hvis du derimot mener at dette er forkastelig, bør du stemme på det partiet som mest konsekvent har bekjempet norsk støtte til USAs ødeleggende kriger. Kriger som har produsert terrorister på løpende bånd, og gjort Libya til et eldorado for både terrorister og kyniske menneskesmuglere. Stem Rødt for en anstendig norsk utenrikspolitikk, og for å få en konsekvent opposisjon på Stortinget mot at Norge skal delta i USA og Natos kriger!

Kommentarer til denne saken