Gå til sidens hovedinnhold

Hva? LO vil ikke snakke om forsvar og klima, fiskeri og oppdrett.

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

LO inviterer førstekandidatene i Nordland til debattmøte. Arrangørene skriver i invitasjonen at dette vil være en arena for at velgerne kan skaffe seg informasjon om hva de ulike partiene mener om ulike saker. Jeg kan knapt tro mine egne øyne. Det er direkte nedstemmende å se hva LO kommer opp med, når de inviterer til debatt foran stortingsvalget. De har valgt seg fire hovedtema for debatten. Det handler om barnehage, skole og arbeidsmiljø for å nevne noen. Isolert sett er det ikke noe galt med å debattere dette, feilen ligger i hva man ikke prioriterer å debattere. Hva ville vært naturlig å ha med i en debatt før stortingsvalget 2017:Stortingsvalget 2017 påstås å bli tidenes klimavalg. Og mens Europa koker og hus på Vestlandet tas av flom, fokuserer LO på skolefrukt og arbeidstidsbestemmelser. Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har nettopp gjennomført en folkefest i Svolvær, som trakk flere partiledere til debatt og med utenlandske innledere. Man trenger ikke hete Frank Aarebrot for å skjønne at LoVeSe blir en valgthriller. Men LO nevner ikke olje og klima med et eneste ord i sin innkalling til debatt.

Til høsten skal det nye Stortinget behandle stortingmeldingen "Et fremtidig kvotesystem". En sak som vil få enorm betydning for hvordan vi skal drifte og fordele vår viktigste evigvarende ressurs, fisken. Regionen har mobilisert, og folk har vist et enormt engasjement etter at fiskeriministeren i vår forsøkte å fjerne trålernes pliktkvoter. MIn påstand er at meldingen som skal behandles i høst, er en prinsipielt mye viktigere sak. Er det ikke interessant for velgerne å få vite hvor de ulike partiene står i en så viktig sak, før man avgir sin stemme i september?

Forsvarets langtidsplan som ble vedtatt i vår, skaket hele landsdelen. På Andøya var det sjokk og vantro, når Nordland sine representanter hadde avgitt sine stemmer i Stortingssalen. Det brukes sterke ord som politikerforakt og skandale. Siste ord er forhåpentligvis ikke sagt i denne saken, som debatterers både i regionale og nasjonale media. Tror virkelig ikke LO at det er interessant for velgerne å vite hvor de ulike partiene og fylkets førstekandidater står i en sak som dette?

Laksenæringa rammes av den ene selvforskyldte skandalen etter den andre. Det spenner fra fusk i forskning, utslipp av giftstoffer ved rekefelt til hemmelige eposter og toppes med at det årlig dør 50 millioner laks i åpne merder. Nordland er et oppdrettsfylke, og i Vesterålen finner vi fylkets største aktør i bransjen. Alle snakker om utfordringene i laksindustrien, også myndighetene, bortsett fra LO i Vesterålen. De fokuserer heller på en debatt om kjernetid i barnehagen.

Et sted i verden, sitter en familie i mørket i en utrygg farkost. De har flyktet fra krig, med redsel for havet og håp om et liv i frihet. Lidelsene de har flyktet fra er vanskelig å fatte, men i Norge er juli den måneden det har kommet færrest asylsøkere i år. Landet rystes av en intergreringsminister som vil at lærere skal angi sine elever. I Kristiansand marsjerer nazister åpenlyst. Hva om LO lot politikerene snakke om verdier og menneskesyn. Kan det tenkes være relevant før årets stortingsvalg?

Arbeiderpartiet snakker konsekvent ikke om klima og miljø i valgkampen, og det med god grunn, når man kjenner deres klimapolitikk. Min oppfordring er at LO løfter blikket, og ser seg rundt. Den valgdebatten de har invitert til kunne like gjerne vært utkast til et internseminar. Velgerne skal forvente mye av sine potensielle folkevalgte, og har krav på gode svar i saker som er viktige for landsdelen.

Kommentarer til denne saken