Statsråden bør gi Nord universitet mer tid, men da må ledelse og styre også lære seg å jobbe sammen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

AN på lederplassDet blåser igjen rundt Nord Universitet, så sterkt at den ansvarlige statsråden for første gang selv er til stede under et styremøte. Iselin Nybø (V) sier til AN at det er for å understreke alvoret.

Hun sier samtidig at hun ser på Nord som et viktig universitet for landsdelen, og at hun ønsker å jobbe sammen med alle gode krefter for å styrke universitetet.

Det er et godt utgangspunkt, og viser at regjeringen holder fast ved ønsket om et selvstendig universitet i Nordland. Det tross ønsket fra Tromsø om å legge Nord inn under et felles, nordnorsk universitet med hovedsete i Tromsø.

Dette har vært ønsket fra Tromsø siden man i Bodø for mange år siden begynte å jobbe for et eget universitet, så det er lite nytt i at rektoren ved UiT igjen lanserer ideen.

Det betyr ikke at alt står bra til ved Nord Universitet. Tvert om, universitetet sliter utvilsomt mye tyngre enn man forutså da fusjonen med høgskolene i Nesna og Nord-Trøndelag ble gjennomført for tre år siden.

Det er for så vidt ikke rart, Nord er det eneste av de «nye» universitetene som har vært gjennom en fusjon, og selv godt etablerte NTNU har falt 100 plasser på verdensrankingen for universiteter i forbindelse med sin, mye mindre fusjon.

Det skyldes i stor grad at fusjoner krever store ressurser og fører til at fokus primært blir rettet innad.

Når dette skjer forhindres universitetet i stor grad i å gjøre den jobben det skal, for sitt nærområde, sin region og sin landsdel.

Det er derfor begrenset hvor lang tid man kan bruke på prosesser som dette, ikke minst når de forsinkes ytterligere av interne krangler, som har skjedd i Nords tilfelle.

Tiden for slike krangler må nå være over, og heri påligger det primært styreleder et stort ansvar. Et ansvar hun så langt ikke har tatt.

Det tok nesten ti år for Nord Universitet å fungere fullt ut, og det vil fremdeles ta lang tid å få fusjonen til å virke. Den tiden bør statsråden gi Nord.

Til gjengjeld må styre og ledelse ved universitetet forplikte seg til å jobbe bedre sammen, og raskest mulig få på plass de tiltak som skal til for å få prosessen på skinner igjen.

Det kalles å jobbe «med samme mål for øye», slik Nybø formulerer det overfor AN.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags