Kjønnskvotering til høyere utdanning er ikke veien å gå!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevVed mange studier som tradisjonelt har vært mannsbastioner, er det nå kvinnene som dominerer. Det gjelder for eksempel lege-, veterinær-, odontologi- og psykologstudier. Universitetene har de siste årene søkt Kunnskapsdepartementet om å få innføre kjønnskvotering på noen av disse studiene på grunn av lav andel mannlige studenter. Alle søknadene har fått avslag så langt.

Den nye likestilling- og diskrimineringsloven gjør det nå lettere å særbehandle menn på kvinnedominerte studier. Stortinget har vedtatt at kjønnskvotering kan tas i bruk dersom studiet har færre enn 20% søkere av det ene kjønnet.

Det er selvsagt ønskelig med jevnere kjønnsbalanse på flere studier. Men vi løser ikke noe med å kjønnskvotere kvinner eller menn inn på studier. Det er jo ikke slik at menn har mistet evnen til å komme inn på disse studiene.

Jenter og gutter skiller lag i studievalg allerede før de søker høyere utdanning. Tall fra videregående skole 2017 viser at det er tydelige kjønnspreferanser i valg av utdanningsprogram. Jenter er i flertall på studieforberedende utdanningsprogram, mens gutter er i flertall blant elevene på yrkesfaglige utdanningsprogram. Årsaken til at færre gutter søker til disse studiene kan altså ligge allerede i grunnskolen. Å gi tilleggspoeng for kjønn ved opptak til høyere utdanning blir da i beste fall symptomlindring.

I forbindelse med Stortingets behandling av representantforslag fra Krf om gi bibelskoleelever to tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning i vår, informerte statsråd Iselin Nybø om at hun vil ta initiativ til å forenkle dagens regelverk for rangering av søkere til høyere utdanning, spesielt med sikte på gjennomgang av bestemmelsen av tilleggspoeng.

Bruken av tilleggspoeng bør gjennomgås, og spesielt i forhold til om det uintendert driver snittet opp og totalt sett gjør det vanskeligere for unge å komme inn på det studiet de ønsker. Jeg håper statsråden i den forbindelse også vil være kritisk til bruk av kjønnspoeng for opptak til høyere utdanning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags