I går kom nyheten. Det er noe av det beste som kunne skjedd Nordland

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDet er dessverre altfor sjelden vi kan bringe gode nyheter om forholdet mellom Nordland og fylkets ungdommer. De siste årene har det meste handlet om økende fraflytting, stort frafall i videregående skoler og vansker med å få læreplass.

Det er derfor svært gledelig å registrere at i hvert fall dette siste er ferd med å snu. Nye tall viser at antall ungdom i Nordland med læreplass er gått opp med 13 prosentpoeng på fire år. Dermed ligger plutselig Nordland to prosent over landssnittet.

Det betyr ikke at alle som behøver det får plass, men det er et viktig steg i riktig retning. Og det kommer etter en lang og solid innsats, både fra fylkeskommunen, skolene, kommunene og næringslivet.

Det er grunn til å gratulere dem alle med jobben, og Nordlands ungdommer med at de endelig kan ta relevant utdannelse i eget hjemfylke.

Dette er helt avgjørende for Nordlands framtid. Mangel på kompetent arbeidskraft er den aller største flaskehalsen for fortsatt utvikling i et fylke som akkurat nå går så det suser. Og det haster med å få den på plass.

Kortsiktig kan mye løses gjennom import av arbeidskraft. Men dette er en kompetanse som kan forsvinne like fort som den kommer. Hele landet vil i løpet av kort tid mangle kompetanse, og økende økonomisk vekst i andre land gjør at mange utenlandske fagarbeider reiser hjem igjen.

Nordland må derfor i økende grad utdanne sine egne fagarbeidere. Det krever en økt satsing på utdanning gjennom hele skoleløpet; færre ufaglærte lærere, færre dropouts, flere læreplasser og bedre høyere utdanning.

Lykkes man, skaffer man seg ikke bare mer kompetent arbeidskraft, man demper også opp for fraflytting. De som må flytte ut for å få seg en utdannelse, skaffer seg gjerne både venner, arbeid og nettverk på sitt nye bosted, og blir vanskeligere å få hjem igjen.

Det er derfor dagens nyhet fra Nordland fylkeskommune er så gledelig. Ikke minst den honnør fylket også gir til samarbeidspartnere i kommuner og næringsliv.

Bedre utdanning er et ansvar som påligger alle, ikke bare skolene. Derfor peker denne suksessen også på hvordan man kan løse de andre problemene i Nordlands-skolen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags