Hvem kjenner en uføretrygdet?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDet som går igjen hos uføre er ønsket om å være i jobb, fordi muligheten finnes ikke eller er der kun delvis. Den er tatt bort med sykdom. Vår jobb er underforstått å være syk. Hvem skulle ellers opprettholdt funksjonen bak helsesektor? Hvor skulle vi hentet uttrykket «God bedring» ifra?

Syke holder liv og vekst i legestanden. Legemidlene forbedres, diagnoser stilles og drift i helsesektor holdes gående. Utdanningsforløp og turnuser muliggjøres. Staten får noe ekstra å holde på med. Kommunale kontorer yrer av aktivitet. Bygg må reises og restaureres. Teknisk utstyr utformes og vedlikeholdes. Jeg betaler skatt, de betaler skatt, så vi betaler vel sånn sett hverandres lønninger. Tusen takk for lønna mi, som er en liten brøkdel av deres, og vær så god, for arbeidsplassen gitt fra sånne som meg! Tilfellet er egentlig slik om alle uføre på verdensbasis ble mirakuløst kurert ut i fullt arbeid, så ville millioner av mennesker stått uten, men det tenker selvfølgelig ingen på. Andre enn meg da, som tenker mye rart.

Problemer forløper seg som oftest til forløp for å løse problemstillinger. Man må være frisk, for å være syk. En dobbeltmoral uten noen grunnleggende moral. Man må kunne jobbe for å bli friskere, men man må være frisk for å jobbe. En papirmølle skal utfylles for å få en del krav tilfredsstilt. Søknader må sendes. Møter må kartlegges og iverksettes. Telefonering i de lange timer innenfor bestemte tidssoner. Perioder ute av drift vil medføre tap i inntekt, goder og pålegg. Nei, ikke økonomiske pålegg, men kostholdsversjonen.

Det koster å drive bedriften videre, handikapp kan stoppe fremgang til fordel for andre handikapp og kalenderen må nøye planlegges opp etter virksomhet. En langvarig utdanning med lesestoff av forskjellig vanskelighetsgrad kommer man ikke utenom, videreutdanninger over gjentatte årsskifter. Deler av jus, en god del fra sosialt arbeid, psykologi, medisin, sykepleien, språklære, administrasjon og økonomi. I enkelte tilfeller er du innom statsvitenskap, samfunnslære, organisasjon m.m.

Du må ha hodet med deg, samtidig også tungen rett i munnen. Det er en heltidsutdanning og en heltidsjobb, som du aldri kan si opp de dagene du kunne tenkt deg å prøve noe nytt. Alternativet til noe nytt er ikke like oppløftende stemt, ettersom det betyr en ekstrastilling i tilleggsproblematikk og fortsatt ha den gamle jobben på toppen av det igjen. Nok en diagnose, og igjen en forlenget utdanning. Det tar på å være i en lavt betalende jobb 24/7, men om ikke annet: «God bedring!».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags