Pasientene fra Nordland kan ikke lenger "sponse" fagmiljøet i Tromsø med sine hjerter

Jan-Eirik Hanssen er sjefredaktør i Avisa Nordland

Jan-Eirik Hanssen er sjefredaktør i Avisa Nordland Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerFolk i hele Nordland venter spent på Helse Nords beslutning om behandlingen av hjertepasienter. Innstillingen vil foreligge om kort tid. 22. februar tar styret endelig beslutning.

Les mer: Kjemper for lik behandling til hjertepasienter

Les også: Studie: De som får PCI overlever lenger

Les også: Et samlet ordførerkorps til hjertekamp. En av dem var selv døden nær 

Les også: « Styret i Helse Nord må sette en stopper for forsøkene på å svekke et hjertemedisinsk fagmiljø i Tromsø»

Når akutt hjerteinfarkt rammer er det avgjørende for pasienters liv og helse at de kommer raskt til behandling. Akutt-behandlingen er et relativt enkelt inngrep hvor et tynt kateter føres raskt inn i blodåren og blåser opp en ballong som løser opp blodproppen. Det kalles PCI. Inngrepet bør finne sted innen to timer hvis åra er helt tett. Prosedyren tar om lag en halv time. Pasienten er som regel på beina dagen etter. I dag er det bare et PCI-senter i Nord-Norge. Det er i Tromsø.

Når hjertet svikter brått teller hvert eneste sekund og hvert eneste minutt. I Nordland rammes om lag tusen pasenter årlig av hjerteinfarkt. For over halvparten av pasientene fra Bodø tar det over ni timer før de får PCI-behandling i Tromsø. Folk i Salten og Helgeland har det dårligste tilbudet i landet.

Les også: UNN-leger: – Vi er enige i at tilbudet til hjertepasientene ikke er tilfredsstillende

Les også: Helse Nord: Sykehuset følger ikke anbefalinger Sykehuset: Kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen

Les også: St. Olavs: - Hvis PCI-senteret ved UNN svekkes, vil hele regionen lide

Helgelandssykehuset i Rana har de tre siste årene toppet den nasjonale statistikken over dødsfall ved hjerteinfarkt. En tragedie for familiene som rammes og en falitterklæring for Helse Nord. Mange av de som overlever påføres unødige skader i hjertemuskelen under transporten, med ødelagte liv og redusert livskvalitet som konsekvens. Det har åpenbar sammenheng med at pasientene har landets lengste avstand til kvalifisert behandling. Fra Helgeland er det lengre til Tromsø enn til Oslo.

Folk i Nordland finner seg ikke lenger i at det skal være slik. På tvers av alle motsetninger er det unison samling rundt vår felles hjertesak: Opprettelse av et PCI-senter ved Nordlandssykehuset i Bodø. Og en behandling likeverdig med resten av landet.

Fagmiljøet ved UNN i Tromsø avviser kravet totalt. Legene frykter at færre pasienter vil svekke kvaliteten i Tromsø. Det er et legitimt argument. Men det er ikke et argument som forsvarer at nordlendingene fortsatt skal ha landets største dødelighet. Dersom hensynet til pasientene veier tyngst, og velviljen er tilstede, er det fullt mulig å samarbeide om gode løsninger.

Helse Nord og regionsykehuset for Nord-Norge (UNN) har et like stort ansvar for alle pasientene i landsdelen, uavhengig av om de bor i Tromsø eller i Rana. Dersom ikke legene ved UNN er villige til å dele kunnskap og ferdigheter med sine kolleger i Nordland står UNN i fare for å undergrave sin funksjon. De har fått det til i Sverige og Finland. I begge land fungerer desentraliserte løsninger utmerket.

Dersom kardiologene ved UNN er villige til å ambulere på skift til Bodø beholder de sitt volum, samtidig som de over tid bygger opp kompetanse hos sine kolleger i Bodø. Et slikt samarbeid fungerer glimrende i Arendal, selv om det også der var stor motstand i forkant.

Pasientene fra Nordland kan ikke lenger «sponse» fagmiljøet i Tromsø med sin hjertemuskelatur. Vi taper både liv og deler av vår hjertemuskel på vei til Tromsø.

Det gjør ikke kardiologene fra Tromsø, når de reiser motsatt vei for å hjelpe pasienter i livstruende tidsnød i Nordland.

Resepten heter samarbeid!

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags