Gå til sidens hovedinnhold

Et splittet folk, en splittet kommune - en splittet region

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Monica Mæland- statsråd Monica Mæland! Hva har du gjort med den kommunen jeg elsker, det folket jeg respekterer - de innbyggerne som var så stolt over å bo i en kommune med to folk.

Jeg er er født og oppvokst i Tysfjord kommune. Jeg har trasket, reist og feriert i hele kommunen. Jeg kjente Anna på Haukøy like godt som Kåre eller Petter i Musken. Eller for den del Kari ute på Tysnes. Alle bodde de i Tysfjord. Alle var de like glade og stolte over den kommunen som jeg fremdeles er en del av. Den kommunen jeg skulle bli gammel i. Men politiske krefter og samfunnsutviklingen for øvrig ville det annerledes. Det har jeg anerkjent og akseptert.

Jeg er etnisk norsk og er opplært til å ha respekt for alle mennesker uansett religion, etnisitet eller hudfarge. Det er min arv.

Som journalist i ca. 30 år i Tysfjord, fikk jeg bli enda bedre kjent med mine naboer, de som har hytte i Grunnfjorden, de som jobber i industrien på hjemstedet mitt, som fisker laks i indre Tysfjord, de som i dag jobber på lakseanleggene utenfor Musken, de som jobber ved The Quartz corp og de som sørger for at lutefisken er klar til julebordsesongen. En kommune med mangfold og mennesker som stort sett har levd i fred og fordragelighet ved siden av hverandre når den politiske temperaturen ikke har vært for høy.

Joda; jeg har flere ganger dekket kommunestyremøter der trusselen om deling har kommet opp når en eller flere parter ikke fikk det som de ville i det politiske spillet. Slik blir det kanskje når en fjord deler oss som bor her. Men det har vært til å leve med.

Helt til nå. Helt til du Monica Mæland dro frem ditt alternativ D og sa at der skulle den fremtidige grensen for nye Narvik og nye Hamarøy gå. Du påsto du hadde satt deg grundig inn i saken; mye bedre enn det Fylkesmannen i Nordland med sin lokalkunnskap hadde gjort. Du hadde fått flere innspill; fra Sametinget, fra folkevalgte, fra lokalbefolkningen...

Det er vel sjelden en statsråd ser behov for å gå ekstrarunder etter at ens egen fylkesmann har utført en grundig utredning som førte til en klok tilråding av ny kommunegrense gjennom Tysfjord. Men for deg var det ikke nok. Du visste bedre som statsråd og valgte å bruke din makt til å skape splittelse blant innbyggerne i kommunen; ikke splittelse bare på tvers av fjorden. Nei, nå er det splittelse i det samiske miljøet, i storfamilier, blant naboer på samme sted, blant hyttenaboer, lokalbefolkningen på nordøst- og vestsiden av Tysfjord kommune. Det er full splittelse blant de folkevalgte i kommunen, og det er full splittelse mellom gode nabokommuner som Tysfjord og Hamarøy.

Og jeg er ganske sikker på at verken Ballangen eller Narvik kommuner ser positivt på sine naboer i sør. Det viser for så vidt reaksjonene fra de folkevalgte fra Kjøpsvik og nordover. Det er altså også splittelse blant to regioner Monica. Blant Nord-Salten og Ofoten. Men splittelsen du har laget går enda dypere enn det. Også en rekke kommuner i Ofoten og Troms ber deg gjennom Ofoten regionråd og Sør-Troms regionråd omgjøre vedtaket om ny grense Tysfjord.

I morgen skal du møte ordførerne fra Hamarøy, Tysfjord, Ballangen og Narvik.

Jeg forstår at det kan være vanskelig å snu for en statsråd; være villig til å se på en sak med nye øyne. Men jeg ber deg statsråd.

Av hensyn til oss som bor her, som har venner på tvers av fjorden, som vil beholde naboskap og samhandle med innbyggerne i nye Hamarøy kommune:

Ta oss tilbake ett steg i prosessen og la Fylkesmannen i Nordland sin tilråding om alternativ B bli den geografiske linja gjennom Tysfjord som grense for nye Hamarøy og nye Narvik kommune fra 1.januar 2020.

Vi er ikke så mange som bor i denne regionen, og skal vi utvikle en felles framtid kan vi ikke gjøre dette isolert fra våre nabokommuner. Fiendskapen som har krafset med sine kraftige klør i Tysfjord, kan du i løpet av uka fjerne om du ønsker det!

I så fall byr jeg på Budapestrull og nykokt kaffe med utsikt over Tysfjorden og alternativ B!

Dersom statsråden ikke snur, frykter jeg at de utfordringene du har med dette området i dag bare blir blåbær i forhold til fremtida!

Din grensefastsetting gjennom Tysfjord tegner til å bli en tragedie for oss alle.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.